Magazyn

tommacpt1

Magazyn

Nieprzeczytany post autor: tommacpt1 »

Uważam,że do wielu dobrych zmian w grze przed rozpoczęciem nowej emisji warto rozważyć jeszcze jedną.
Tak to jest w ekonomii wolnego rynku,że rynek ustala ceny.
Powinno się wiec zmienić zasady obliczania powierzchni w magazynie głównym.
Widok,że cokolwiek wartości 1000$ zajmuje powierzchnię 20000$ jest mało realny.
Rozumiem jednak,że magazyn w miarę spadku cen nie może się rozszerzać.
Rozważmy magazyn,którego pojemność wyrażana była by w jednostkach magazynowych.
Np. jedna jednostka to krowa ale 3 świnie,ale 7 kur ale np.300 ryb.itd.itd.Zawsze taka sama,niezależna od cen,nie pokazyjąca w magazynie tak bardzo odbiegających od siebie wartości wartości.
dolar

Re: Magazyn

Nieprzeczytany post autor: dolar »

Energii w większych biznesach jest trochę za mało.
Może szkolenie 2 energie na turę ?
stvoor

Nieprzeczytany post autor: stvoor »

A czym jest liczenie zajetosci magazynowej po stalej wartosci towaru jak nie tym o czym piszesz?

Po co dokladac dodatkowa zmienna skoro dokladnie odpowiadala by ona wartosci towaru po cenie rownowagi?

Wiecej energii nie przewiduje, ta ilosc sprawdza sie doskonale, a kazdy kto twierdzil inaczej okazywalo sie ze brakuje mu jej na obsluge nierentownych biznesow, a zostawalo z nawiazka na obsluge rentownych.
tommacpt1

Nieprzeczytany post autor: tommacpt1 »

Zgadzam się w 100%
Chodziło mi tylko o to,że ta różnica w cenach jak widziałem na forum dla wielu osób jest niezrozumiała.
Jedyna zmiana to literka $ w powierzchni magazynu na np.jednostki.
Program będzie liczył jak dotąd a ludzie ludzie /szczególnie nowi gracze/przyjmą za oczywiste,że x przenicy
zajmuje x miejsca.Tylko to $
stvoor

Nieprzeczytany post autor: stvoor »

To w takim razie chyba lepszym pomysłem będzie umieszczenie na stronach magazynu takiej adnotacji:

Ponieważ produkty w grze nie posiadają atrybutów w postaci wagi czy objętości zajmowane przez nie miejsce
w magazynie określane jest przez ich cenę równowagi, a sama pojemność magazynu wyrażona jest kwotowo.

To chyba lepsze niż robienie kolejnej zmiennej waga równej cenie równowagi.