Jednostka produkcyjna w gorzelni to:
cukier - 1 jednostka
ziemniaki - 2 jednostki
pszenica - 3 jednostki
W toku mojego myślenia powinno być że z jednej jednostki produkcyjnej zrobimy jedną (jednostkę) flaszkę wódki. Ale jak się okazuje to nic bardziej mylnego, ponieważ w jednej turze (5 minut) wyprodukowałem z 27,4 jednostek produkcyjnych(jednostka=1 cukier, 3 pszenica, 2 ziemniaki) 7,32 flaszek (jednostek) wódki.
To dla mnie trochę nie ma sensu. Czy ktoś może mi to wyjaśnić, jak to prawidłowo liczyć?
Jak produkować? Gorzelnia.
Re: Jak produkować? Gorzelnia.
Zakładając, ze jedna flaszka to 0.01 możesz sobie założyć, że 7,32 to 732 flaszki
W sumie sam tego nie policzysz, ale postaram się gdzieś umieścić informacje ile jednostka półproduktów daje jednostek produktów.
W sumie sam tego nie policzysz, ale postaram się gdzieś umieścić informacje ile jednostka półproduktów daje jednostek produktów.
Re: Jak produkować? Gorzelnia.
To takie komplikowanie sobie życia moim zdaniem. Powinno być wiadomo po wejściu do gorzelni (a najlepiej przed wybraniem biznesu), że z tylu i tylu półproduktów mamy tyle produktu na turę. Przecież to podstawa obliczeń w opłacalności i prowadzeniu produkcji.
Re: Jak produkować? Gorzelnia.
Niestety, ale z niektorych półproduktów na turę może powstać niecaly 1 gotowy produkt i takie cząstkowanie to jedyny sposób na objęcie tego.
Tak samo w druga strone - są półprodukty, których mniej niż jeden jest zużywana na turę na wygenerowanie produktów (np jedna krowa wystarczy na kilka tur generowania produktow w ubojni)
Tak samo w druga strone - są półprodukty, których mniej niż jeden jest zużywana na turę na wygenerowanie produktów (np jedna krowa wystarczy na kilka tur generowania produktow w ubojni)
Re: Jak produkować? Gorzelnia.
No to jak w tej sytuacji dokładnie obliczyć zysk z produkcji? Moim zdaniem ilość półproduktów zużywanych do produkcji i zrobionych z nich produktów powinna być stała, a wszelakie premie procentowe powinny mieć wpływ na wydajność, czyli ilość wytworzonego produktu na turę, jak w życiu .
Re: Jak produkować? Gorzelnia.
Ależ to jest dokładnie jak w życiu, przecież rzeźnik może z połowy krowy zrobić mięso, a połowę zostawić sobie w chłodni.
A jeżeli chodzi o produkty w ciągu jednej tury produkuje się załóżmy 13.45 jednostek mięsa (totalny strzał), w realnym życiu rzeźnik zostanie trochę dłużej w pracy i wyprodukuje 14 lub zostanie trochę krócej i wyprodukuje 13 co by nie było bałaganu, w grze nie da się tego ująć inaczej niż poprzez cząstkowanie produktów i półproduktów.
A jeżeli chodzi o produkty w ciągu jednej tury produkuje się załóżmy 13.45 jednostek mięsa (totalny strzał), w realnym życiu rzeźnik zostanie trochę dłużej w pracy i wyprodukuje 14 lub zostanie trochę krócej i wyprodukuje 13 co by nie było bałaganu, w grze nie da się tego ująć inaczej niż poprzez cząstkowanie produktów i półproduktów.
Re: Jak produkować? Gorzelnia.
Dlaczego czas zatrudnienia pracowników jest zmienny, skoro płaci się za 8h?