Zmiana w trakcie edycji

stvoor

Re: Zmiana w trakcie edycji

Nieprzeczytany post autor: stvoor »

No tak, racja, zaraz poprawie opisy
stvoor

Planuję jeszcze jedną zmianę w zakresie pracy w zawodzie polegającą na tym, że w jednej turze w danym zawodzie można będzie pracować tylko raz na turę. Czyli mając np 7 etatów będzie można wykorzystać je w jednej turze pod warunkiem, że każdy z nich przypadnie na inny zawód. Wzrost ilości dostępnych etatów wraz ze wzrostem poziomu będzie determinował do tego, aby zdobywać nowe zawody, chociaż to formalność właściwie, bo każdy gracz z poziomem 80+ ma już zawody rolnictwo, sadownictwo, gastronomia, hodowla i inne specjalistyczne(przetwórstwo) lub usługowe (lekarz/wykładowca itp). Jeżeli więc ktoś będzie chciał wykorzystywać swoje 7 etatów będzie musiał mieć 7 zawodów i oferty w tych zawodach. Obecnie wygląda to tak, że gracz łapie 7 etatów z jednego zawodu najlepiej płatnego, a duże nagromadzenie ofert w jednym zawodzie potrafi zniknąć w kilka minut przy kilku graczach.

Co do zmian w trakcie edycji uważam to za nieuniknione. Będę się starał nie robić tego w tej edycji (chyba, że to konieczne), ale w następnej zmiany będą cyklicznie wprowadzane, np w każdą niedzielę przy założeniu, że zmiana będzie ogłoszona do czwartku na forum z informacją na czym będzie polegała. Edycje trwają zbyt długo, żeby wstrzymywać się ze zmianami do ich końca, każda zmiana wywołuje reakcję, która nie zawsze okazuje się przewidywalną i wymusza kolejne zmiany, aby balans został zachowany.
aaadam

Nieprzeczytany post autor: aaadam »

Planuję jeszcze jedną zmianę w zakresie pracy w zawodzie polegającą na tym, że w jednej turze w danym zawodzie można będzie pracować tylko raz na turę. Czyli mając np 7 etatów będzie można wykorzystać je w jednej turze pod warunkiem, że każdy z nich przypadnie na inny zawód.
Czyli cofamy się przed zmiany związane z ilością etatów powiązaną z poziomem gracza. Wcześniej mogłem wykonać pracę na dwóch etatach na turę w zawodzie, który chcę rozwijać, teraz będę mógł wykonać ją ledwie raz. Ta decyzja powoduje również konieczność wykonywania kolejnych szkoleń, już nie tylko dla samego rankingu, ale również z powodu konieczności zarabiania na etatach. Ktoś kto wyszkolił się np. w 3 zawodach w usługach w pełni (właściciel + doktor) nie zarobi tyle co ten, który zrobił podstawowe szkolenia we wszystkich usługach. Czemu to ma służyć?
Wzrost ilości dostępnych etatów wraz ze wzrostem poziomu będzie determinował do tego, aby zdobywać nowe zawody, chociaż to formalność właściwie, bo każdy gracz z poziomem 80+ ma już zawody rolnictwo, sadownictwo, gastronomia, hodowla i inne specjalistyczne(przetwórstwo) lub usługowe (lekarz/wykładowca itp). Jeżeli więc ktoś będzie chciał wykorzystywać swoje 7 etatów będzie musiał mieć 7 zawodów i oferty w tych zawodach.
Bzdura. Po cholerę mi szkolenie w zakresie sadownictwo skoro wybrałem ścieżkę rozwoju w usługach?? Nie potrzebuję wykonywać prac w zawodach, w których nie chcę zdobywać doświadczenia bo nigdy go w grze nie wykorzystam. Nie potrzebuję również tym sposobem obniżać pensji np. w hodowli, bo nie daje mi to nic, a daje tylko obniżenie pensji dla tych co hodują.
Obecnie wygląda to tak, że gracz łapie 7 etatów z jednego zawodu najlepiej płatnego, a duże nagromadzenie ofert w jednym zawodzie potrafi zniknąć w kilka minut przy kilku graczach.
No i co z tego? Będą niskie pensje to przestaną pracować. Będzie dużo chętnych do działania w tych biznesach to będą wysokie pensje.
Co do zmian w trakcie edycji uważam to za nieuniknione. Będę się starał nie robić tego w tej edycji (chyba, że to konieczne), ale w następnej zmiany będą cyklicznie wprowadzane, np w każdą niedzielę przy założeniu, że zmiana będzie ogłoszona do czwartku na forum z informacją na czym będzie polegała. Edycje trwają zbyt długo, żeby wstrzymywać się ze zmianami do ich końca, każda zmiana wywołuje reakcję, która nie zawsze okazuje się przewidywalną i wymusza kolejne zmiany, aby balans został zachowany.
Przypomina to działania typu operacja na żywym człowieku w serialu "Daleko od noszy". Może właśnie trzeba najpierw zastanowić się, czy aby edycja nie trwa za długo, później zapytać graczy co o tym sądzą, a dopiero wtedy dokonywać zmian (nawet tych z wyprzedzeniem czwartek/niedziela).
stvoor

aaadam pisze:
Planuję jeszcze jedną zmianę w zakresie pracy w zawodzie polegającą na tym, że w jednej turze w danym zawodzie można będzie pracować tylko raz na turę. Czyli mając np 7 etatów będzie można wykorzystać je w jednej turze pod warunkiem, że każdy z nich przypadnie na inny zawód.
Czyli cofamy się przed zmiany związane z ilością etatów powiązaną z poziomem gracza. Wcześniej mogłem wykonać pracę na dwóch etatach na turę w zawodzie, który chcę rozwijać, teraz będę mógł wykonać ją ledwie raz. Ta decyzja powoduje również konieczność wykonywania kolejnych szkoleń, już nie tylko dla samego rankingu, ale również z powodu konieczności zarabiania na etatach. Ktoś kto wyszkolił się np. w 3 zawodach w usługach w pełni (właściciel + doktor) nie zarobi tyle co ten, który zrobił podstawowe szkolenia we wszystkich usługach. Czemu to ma służyć?
Tak - w jednym zawodzie będziesz ją mógł wykonać ją raz na turę co spowoduje konieczność rozwijania się zawodowego w drugim kierunku (przy 20 poziomie), trzecim (przy 40) poziomie itd. Większa ilość etatów ma nie tylko pozwolić zarobić więcej, ale także umożliwić rozwój w kolejnym kierunku i tak bonus drugiego i kolejnych etatów należy traktować. Nikt nie powiedział, że rozwój w jednym kierunku jest dobry, a patrząc na rzeczywistą ekonomię jest zły, bo jak stracisz pracę to jesteś w d..., gra w miarę możliwości ma tę ekonomię odwzorowywać. Do 20 poziomu masz jeden etat i domyslny zawod (rolnik), wątpię, ze do 20 poziomu nie masz przynajmniej jeszcze jednego zawodu zrobionego, ktory pozwoliłby Ci na wykorzystanie Twoich dwoch etatów. Rozwój w jednym kierunku nie ma nic wspólnego z przyjemnością gry, a stricte ma na celu wygranie nagrody, tymczasem powinien spełniać oba cele jednocześnie, bo tak staje się tylko bezsensowną klikanką. Zgaduje, że masz 30 zakładów usługowych tego samego rodzaju z premią zawodową 150% i stąd niechęć do ewentualnych zmian i dalekie jest to od obiektywizmu, a realizuje Twoje cele. Ja takie obiektywne spojrzenie mam. Zmiana spowoduje, że o ile w jednym kierunku będziesz miał premię 100%, w innym będziesz musiał mieć powiedzmy 50%. Wolniejsze ubywanie ofert w pracy w pierwszym zawodzie spowoduje wzrost pensji w tym zawodzie i nieopłacalność, ale wtedy masz drugi biegun z premią, i ta alternatywna droga pozwoli przetrwać.
Wzrost ilości dostępnych etatów wraz ze wzrostem poziomu będzie determinował do tego, aby zdobywać nowe zawody, chociaż to formalność właściwie, bo każdy gracz z poziomem 80+ ma już zawody rolnictwo, sadownictwo, gastronomia, hodowla i inne specjalistyczne(przetwórstwo) lub usługowe (lekarz/wykładowca itp).
Bzdura. Po cholerę mi szkolenie w zakresie sadownictwo skoro wybrałem ścieżkę rozwoju w usługach?? Nie potrzebuję wykonywać prac w zawodach, w których nie chcę zdobywać doświadczenia bo nigdy go w grze nie wykorzystam. Nie potrzebuję również tym sposobem obniżać pensji np. w hodowli, bo nie daje mi to nic, a daje tylko obniżenie pensji dla tych co hodują.
Dzięki zmianom będziesz mógł to doświadczenie wykorzystać, a nawet pewnie będziesz musiał na jakimś etapie gry. Z poziomem 80+ będziesz musiał mieć kilka kwalifikacji zeby w pełni wykorzystać przysługujące Ci etaty i w każdym zawodzie będziesz miał jakieś bonusy. W podobnej sytuacji będą inni gracze, którzy poszli w uprawę, a będą musieli poduczyć się zawodów w usługach żeby móc wykorzystać swoje etaty. Jeżeli więc ktoś będzie chciał wykorzystywać swoje 7 etatów będzie musiał mieć 7 zawodów i oferty w tych zawodach. Zmiana dała dodatkowe etaty każdemu z graczy, zabierze możliwośc wykorzystania ich wszystkich w jednym zawodzie. I tak uważam, że gracze więcej dzięki tej zmianie zyskali niż stracili, zgodzisz się?
Obecnie wygląda to tak, że gracz łapie 7 etatów z jednego zawodu najlepiej płatnego, a duże nagromadzenie ofert w jednym zawodzie potrafi zniknąć w kilka minut przy kilku graczach.
No i co z tego? Będą niskie pensje to przestaną pracować. Będzie dużo chętnych do działania w tych biznesach to będą wysokie pensje.
To z tego, że za kilka dni wszystkie pensje będą w okolicach 20$, bo ewentualne oferty będą znikały w mgnieniu oka. Zmiana spowoduje, że w niektórych zawodach nagromadzą się oferty pracy, pensje zaczną rosnąć szybciej co wymusi rotacje, bo wzrost pensji będzie powodował nieopłacalność. Pensje spadają dużo szybciej niż rosną, a tak duża ilość etatów na gracza (ze szkoleniem i poziomem max 7) spowoduje, że spadną do niskich poziomów żeby już nigdy się nie podnieść i zmiana do tego właśnie ma niedopuścić.
Przypomina to działania typu operacja na żywym człowieku w serialu "Daleko od noszy". Może właśnie trzeba najpierw zastanowić się, czy aby edycja nie trwa za długo, później zapytać graczy co o tym sądzą, a dopiero wtedy dokonywać zmian (nawet tych z wyprzedzeniem czwartek/niedziela).
[/quote]

Pozostają więc edycje tygodniowe, przeczytaj podkreślone zdanie bo w żaden sposób się do niego nie odniosłeś, a jest kluczowe w tym kontekście.
aaadam

W sumie masz rację.

Gra jest jak wschodzący rynek postkomunistyczny w Polsce w latach dziewięćdziesiątych. Trzeba dostosowywać się na bieżąco do możliwości (lub ich braku) dawanych przez rządzących i pchać jakoś ten wózek z badylami do przodu. W sumie to te dzikie zmiany uatrakcyjniają trochę grę. Budzisz się i jak w tamtych czasach, nie wiesz co czeka Cię do wieczora :lol:
topik

Nieprzeczytany post autor: topik »

mam dylemat
bo w zasadzie obydwoje macie rację

zarówno aaadam , który zwraca uwagę na specjalizację w jakimś zawodzie (sam jestem specjalistą i nie wyobrażam sobie zmiany zawodu, bo zmieniając zawód, tracę kontakt z umiejętnościami w jednym zawodzie, a nie mam jeszcze doświadczenia w innym.
wiem to ze swojego doświadczenia, gdyż przez kilka lat pracy w zawodzie zmieniałem fach już 3-krotnie i sorki, ale w tych zawodach jakie opanowywałem przez kilka lat wcześniej już nie znajdę pracy. a zawód aktualnie wykonywany rozwinąłem na tyle wysoki poziom specjalizacji, że w zasadzie prace znajdę w nim wszędzie i nie będzie to praca "za pietruszkę".

z drugiej strony Stvoor również ma rację, kiedy zwraca uwagę, że lepiej jest mieć kilka zawodów. jednak pracując w kilku zawodach tak naprawdę nie umie się żadnego.

ja w takim razie zaproponuję inne rozwiązanie:
każdy może pracować tylko w jednym zawodzie (likwidacja odpowiedniego szkolenia) - będą to realia w których każdy z nas będzie miał zagwarantowany czas pracy zgodny z KP (7-godzinny nieprzerwany odpoczynek w ciągu dnia)
rynek pracy składa się tylko z ofert pracy rzeczywistych (nie będzie ofert wirtualnych) - praca będzie tylko na stanowiskach, które zostaną stworzone i będzie ona wykonywana przez rzeczywistych pracowników
topik

Nieprzeczytany post autor: topik »

dodatkowo, dlaczego mam robić kolejne szkolenia związane z zawodem, zwłaszcza jeśli praca w zawodzie nie zarobi na to, żeby się szkolić w kolejnym zawodzie (może jeden trafi w rynek, a drugi nie trafi)
ceny szkoleń idą do góry tak szybko, że na początku trzeba by odbębnić szkolenia w kilku zawodach, a potem tylko modlić się, żeby był odpowiedni rynek pracy.

niestety, ale po osiągnięciu pewnej ilości szkoleń trudno jest marzyć o zmianie zawodu, bo to są kolejne szkolenia wymagane (przynajmniej 2 jeśli się źle trafiło na początek).
torgiren

Nieprzeczytany post autor: torgiren »

Wcieło mi posta, dlatego napisze go jeszcze raz, ale juz skróconego :P

Chodziło mi o to, żeby dodać zamiast checkboxów wybierających zawód, ile etatów chcesz pracować w danym zawodzie.
Plusy: ktoś będzie chciał pracowac w jednym i się specializować - prosze bardzo.
ktoś będzie chciał się rozwijać w wielu zawodach - proszę bardzo

nie będzie wymuszanego rozwoju wszelakiego, ani przymusowego wybierania jednego zawodu.
Każdy sam sobie zdecyduje jak chce rozwinąć swoją kariere.
aaadam

Torgiren, Twoja wypowiedź bardzo trafnie oddaje to, co powinno kierować rynkiem - wolność wyboru, reszta będzie kształtować się sama.

Jestem absolutnie ZA!
stvoor

topik pisze:mam dylemat
bo w zasadzie obydwoje macie rację

zarówno aaadam , który zwraca uwagę na specjalizację w jakimś zawodzie (sam jestem specjalistą i nie wyobrażam sobie zmiany zawodu, bo zmieniając zawód, tracę kontakt z umiejętnościami w jednym zawodzie, a nie mam jeszcze doświadczenia w innym.
wiem to ze swojego doświadczenia, gdyż przez kilka lat pracy w zawodzie zmieniałem fach już 3-krotnie i sorki, ale w tych zawodach jakie opanowywałem przez kilka lat wcześniej już nie znajdę pracy. a zawód aktualnie wykonywany rozwinąłem na tyle wysoki poziom specjalizacji, że w zasadzie prace znajdę w nim wszędzie i nie będzie to praca "za pietruszkę".

z drugiej strony Stvoor również ma rację, kiedy zwraca uwagę, że lepiej jest mieć kilka zawodów. jednak pracując w kilku zawodach tak naprawdę nie umie się żadnego.
Etaty przychodzą z czasem więc zawsze jest jakiś zawód dominujący (pierwszy zrobiony oprócz rolnictwa?) i kolejne w kolejności przy czym kolejne z coraz mniejszymi bonusami, bo na pierwszym pracujemy przez okres zdobywania 20 poziomów, na pierwszym i drugim na poziomach 20-40 itd. I oczywiscie jak na pierwszym ma 30% bonusu to na drugim jakies 15, a na trzecim 7-8, ale wszyscy gracze są w tej samej sytuacji. Ta zmiana wymusiłaby, że ktoś kto w obecnej sytuacji poszedl mocno w jedną specjalizację i może już do końca gry w niej siedzieć, będzie musiał się kilka razy przekwalifikować pomiędzy posiadanymi zawodami, bo nie bedzie mial tak duzych bonusow, a i oferty pracy beda windowaly pensje. Gracz BEDZIE MUSIAL sie przekwalifikować, teraz nie zawsze musi, a gra polega na tym, że na jakimś etapie powinien. No i oczywiscie gracz mając 38 poziom musi ogarnąć, zeby mieć trzeci zawód bo zaraz będzie miał dostępny dodatkowy etat.
ja w takim razie zaproponuję inne rozwiązanie:
każdy może pracować tylko w jednym zawodzie (likwidacja odpowiedniego szkolenia) - będą to realia w których każdy z nas będzie miał zagwarantowany czas pracy zgodny z KP (7-godzinny nieprzerwany odpoczynek w ciągu dnia)
rynek pracy składa się tylko z ofert pracy rzeczywistych (nie będzie ofert wirtualnych) - praca będzie tylko na stanowiskach, które zostaną stworzone i będzie ona wykonywana przez rzeczywistych pracowników
Obecne rozwiazanie daje bufor, Twoja propozycja jest oczywiscie najbardziej bliska rzeczywistości, ale w rzeczywistości gry internetowej nierealna, ktos wchodzi rano, daje szukanie pracy w rolnictwie i idzie do pracy/szkoly/na rower, inny gracz wstaje i zatrudnia 60 rolnikow, ale ofert jest 10, kazdy kolejny gracz niemoglby juz zatrudnic nikogo, a temu pierwszemu i tak brakowaloby 50. To by dopiero sparaliżowało grę.
dodatkowo, dlaczego mam robić kolejne szkolenia związane z zawodem, zwłaszcza jeśli praca w zawodzie nie zarobi na to, żeby się szkolić w kolejnym zawodzie (może jeden trafi w rynek, a drugi nie trafi)
ceny szkoleń idą do góry tak szybko, że na początku trzeba by odbębnić szkolenia w kilku zawodach, a potem tylko modlić się, żeby był odpowiedni rynek pracy.

niestety, ale po osiągnięciu pewnej ilości szkoleń trudno jest marzyć o zmianie zawodu, bo to są kolejne szkolenia wymagane (przynajmniej 2 jeśli się źle trafiło na początek).
Możesz pozostawić swoje etaty niewykorzystane i nie robić kolejnych szkoleń w kierunku zawodu, miec do dyspozycji 5 etatów a pracować w trzech, bo tyle masz zawodów. Zaczyna Ci też zależeć na zdobyciu wyższego poziomu, bo dzieki temu ceny szkoleń spadają. Jako gracz sam musisz podjąc decyzję co będzie dla Ciebie najlepsze. Biorąc jednak pod uwagę, że po niecałym miesiącu gracze z czołówki mają 25-30 szkoleń to chcąc niechcąc mają 10 zawodów
bo zwyczajnie zrobili już wszystkie inne szkolenia i pozostały tylko zawodowe, a obecna konstrukcja rankingu powoduje, że opłaca się robić tyle szkoleń ile się da. Wskazuje to jednak, że zdobycie 7 zawodów jest spokojnie możliwe i to już na wczesnym etapie gry.
Chodziło mi o to, żeby dodać zamiast checkboxów wybierających zawód, ile etatów chcesz pracować w danym zawodzie.
Plusy: ktoś będzie chciał pracowac w jednym i się specializować - prosze bardzo.
ktoś będzie chciał się rozwijać w wielu zawodach - proszę bardzo

nie będzie wymuszanego rozwoju wszelakiego, ani przymusowego wybierania jednego zawodu.
Każdy sam sobie zdecyduje jak chce rozwinąć swoją kariere.
Przeciez teraz tak jest, masz znaczek przy jednym zawodzie i jezeli liczba ofert jest wyzsza rowna ilości Twoich etatów to robisz wszystkie w tym zawodzie. To bez sensu jest wogole co napisałeś, bo i tak każdy gracz wpisze max swoich etatów przy zawodzie najlepiej płatnym co jest teraz realizowane domyślnie. I nikt kiedy mialby wybór nie rozwijałby się w wielu zawodach jednoczesnie więc co to za wybór skoro każdy wybrałby jeden zawód. Ja chcę wymusić na graczach konieczność rozwijania się w kilku zawodach jednocześnie - przecież o tym cała ta dyskusja jest.