Czy ktoś wie o co tu chodzi?
Czy ktoś wie o co tu chodzi?
Chciałem kupić o godz.15,15 na giełdzie towarowej pewną ilość produktów, lecz zamiast towaru wyświetlił mi się komunikat: "W tej godzinie możesz kupić maksymalnie 0 jednostek tego towaru" .Nie wiem o co tu chodzi, może magazynier, chociaż wirtualny, zrobił sobie dłuższą przerwę obiadową, bo komu chce się pracować w taki upał i to jeszcze w sobotę?
Re: Czy ktoś wie o co tu chodzi?
Gra wprowadziła "ustawę anty spekulacyjną" możesz kupić dany towar tylko raz na godzinę i to w ograniczonych ilościach . coś jak za komuny. sprzedaż na kartki , i niewidzialna ręka rynku została słusznie obcięta , w imię dobrze pojętego interesu mas pracujących miast i wsi.
No tak, to wiele wyjaśnia. Nie wiem czemu, ale cała ta gra przypomina mi czasy realnego socjalizmu, albowiem z gospodarką rynkową ma ona nie wiele wspólnego.
Początkowo było nieco lepiej , były widełki cenowe jak kantor , gra "zarabiała " na różnicy cen między gwarancją kupnem a gwarancją sprzedaży .Można było wystawiać zlecenia kupna po interesującej Cię cenie i czekać aż ktoś zdecyduje się sprzedać po tej cenie , prawie jak giełda . Teraz mamy RWPG (wspólny rynek państw bloku wschodniego z czasów ZSSR)
Dany towar można kupić wiele razy na godzinę, ale suma zakupów nie może przekroczyć z góry określonej ilości dla danego towaru.
Adminie niektóre ograniczenia uniemożliwiają grę , bo jeżeli krowy podczas rozmnażania zjadają więcej pszenicy , niż można kupić , a pracownicy są zatrudnieni , na dodatek ubojnia czeka na zwierzęta, to chyba rzeczywiście jest zniechęcające .
W jednej turze można kupić ponad 41000 pszenicy, tymczasem zużywasz ok 12000 przy dużej hodowli.
Inna sprawa, że była usterka ponieważ towary, których z jakichś powodów nie udało się kupić (za mało kasy, wyczerpany limit) były notowane tak jakby zostały zakupione i przy kolejnym wysłaniu formularza (po korekcie np ilości w dół) i tak pokazywało, że można kupić 0.
A trzecia sprawa to podpowiedź: kupuj zwierzęta na rynku, bo przy ich obecnych cenach i cenach pszenicy to Ci się bardziej będzie opłacało niż ich hodowanie
Inna sprawa, że była usterka ponieważ towary, których z jakichś powodów nie udało się kupić (za mało kasy, wyczerpany limit) były notowane tak jakby zostały zakupione i przy kolejnym wysłaniu formularza (po korekcie np ilości w dół) i tak pokazywało, że można kupić 0.
A trzecia sprawa to podpowiedź: kupuj zwierzęta na rynku, bo przy ich obecnych cenach i cenach pszenicy to Ci się bardziej będzie opłacało niż ich hodowanie
Tak wiem , ale cena może się zmienić , a w hodowli jeżeli mam pszenicę w magazynie , to nie mam możliwości przeniesienia zwierząt , bo przycisk " przenieś produkty do magazynu " przenosi mleko, jaja ,a przycisk "przenieś półprodukty z magazynu" ładuje paszę na ful i znika.Dopiero jeżeli nie mam pszenicy w magazynie to wyskakuje opcja przenoszenia zwierząt.Jeżeli sprzedam zapas pszenicy ,żeby przenieść zwierzęta , to nie mogę jej potem odkupić.
Limit jest wyznaczany wg ceny równowagi, a nie ceny rynkowej więc jest od ceny rynkowej niezależny.
Zwierzęta możesz przenieść w każdej chwili a także pszenicę i mleko tyle ile chcesz, ale musisz to zrobić poprzez przycisk "Przejdź do magazynu" widoczny na dole hodowli.
Zwierzęta możesz przenieść w każdej chwili a także pszenicę i mleko tyle ile chcesz, ale musisz to zrobić poprzez przycisk "Przejdź do magazynu" widoczny na dole hodowli.