Lokaty

barbatros

Lokaty

Nieprzeczytany post autor: barbatros »

Propouję uwolnić (lub znacznie podwyższyć) maksymalną kwotę możliwą do złożenia na lokacie. Teraz można zarobić najwyżej 2400 inwestując 20 000 na 12h. To sprawia, że dla bardziej zaawansowanych graczy lokata staje się bezużyteczna, a ci na niższych poziomach też nie inwestują bo potrzebują $ na inne wydatki.
stvoor

Re: Lokaty

Nieprzeczytany post autor: stvoor »

Nie może też być tak, że gracz, który dojdzie do 1mln$ nie będzie robił nic innego jak tylko ładował kasę na lokaty zarabiając 200tys$ na dobę.
Po to są sztabki złota żeby tam lokować nadwyżki finansowe i dlatego też sztabki pozwalają wygrać grę.
barbatros

Na argument, że ktoś będzie tylko kosił kase z lokat mógłbym odpowiedzieć : Czyli tak jak w realu. Rozumiem jednak, że jest to gra i wymaga pewnych zasad. Nie znaczy to jednak, że lokaty powinny pozostać w swojej obecnej bezużytecznej formie. Odrzucam także argument jakoby sztabki były formą lokowania kapitału, bo można je kupić za $25000 a sprzedać za $20000. To żadna forma lokowania kapitału a jedynie pewna forma punktowania osiągnięć graczy (równie dobrze mogłby wygrywać grę ten kto ma najwięcej ilości gotówki na koncie - żadna różnica).
Ja osobiście skorzystałem z lokat kilka razy kiedy miałem $20000-$100000. Wtedy to było w miarę opłacalne w stosunku do całego mojego kapitału. Teraz nawet tam nie zaglądam.
Nie mówię o całkowitym uwolnieniu górnej granicy lokaty, ale o modyfikacjach które uczynią z niej użyteczne narzędzie także na dalszych etapach gry. Może by wprowadzić jedno stałe oprocentowanie a długość lokaty uzależnić od wysokości wpłaty (nawet do kilku dni), ale max np. $300 000.

To tylko moje zdanie i propozycja. Proszę o komentarz i ewentualną kontrpropozycę.
barbatros

Teraz też pomyślałem, że oprocentowanie mogłoby być zmienne w zależności od ilości złożonych lokat. Jak wielu graczy złoży lokaty i banku jest dużo kasy to oprocentowanie spada i lokata jest mniej korzystna. Im mniej pieniędzy w sumie na lokatach tym wyższe oproc.
stvoor

Wiele funkcji gry jest dedykowanych na pewne jej etapy i nie bez powodu mają taką formę jaką mają. Np

Początkowa faza gry
- wolontariat w szpitalu
- lokaty (jak zauważyłeś)
- prace dorywcze
- praca w zawodzie

Wszystkie one są przydatne, ale na początku, po osiągnięciu pewnej fazy rozwoju nie tracisz energii na prace dorywcze czy wolontariat, lokaty zaś też nie są już dla Ciebie interesujące jak wykazały Twoje spostrzeżenia, dalszy etap gry to rozwój biznesów, rozwój poprzez szkolenia i kumulowanie energii (nieruchomości), bo to energia tę całą aktywność napędza. Dowolny biznes przyniesie więcej kasy niż lokata stąd jej mała przydatność i ograniczone znaczenie w dalszych etapach gry.
stvoor

Wprowadzone zostały zmiany w lokatach umożliwiające zakładanie takowych na wyższe sumy, które są zależne od poziomu gracza.