Podatek od bogactwa

stvoor

Podatek od bogactwa

Nieprzeczytany post autor: stvoor »

Wprowadzony zostanie podatek od bogactwa, jego wysokość będzie zależała od stanu konta. I tak

stan konta | wysokość podatku w % od stanu konta

0 - 100.000 | do 3%
100K - 200K | do 6%
...
1M - 1.1M | do 33%

Im wyższy stan konta tym wyższy może być podatek.
Podatki będą pobierane wraz z podatkami gruntowymi czyli o 9 i 21.

Jak zauważył jeden z użytkowników równie dobrze wyznacznikiem postępów gracza może być stan konta zamiast sztabek.
W sumie to i racja na obecne realia gry, jednak chciałbym póki co pozostać przy sztabkach.
Traktuję sztabki jako formę zabezpieczenia kapitału, a nie wykluczam, że wraz z rozwojem gry pojawią się jakieś możliwości uszczuplenia czyjegoś kapitału w jakiejś formie (kiedyś były kradzieże, być może powrócą w innej formie, do tego jakieś sabotaże kryzysy gospodarcze itp).
Niechciałbym więc na tę chwilę rezygnować ze sztabek ponieważ może się okazać, że przy kolejnych zmianach będzie trzeba je znowu wprowadzić.
Na tę chwilę wprowadzam taką formę uszczuplenia kapitału jaką jest podatek od bogactwa.

Nie trzymaj więc środków na koncie bo może się okazać, że wkrótce zje je skarbówka.
hp2

Re: Podatek od bogactwa

Nieprzeczytany post autor: hp2 »

Nie wiem czy to jest dobry pomysł, dla niektórych być może tak, gdzie ich biznes polega tylko na zarabianiu kasy poprzez wklepywanie przycisku "praca w zawodzie". Mnie ta gra się w miarę podoba, ponieważ jest jakiś tam stopniu imitacją prawdziwego biznesu, gdzie najpierw trzeba w coś zainwestować i to sporo , by później móc czerpać z tego jakieś korzyści. Pieniądze które trzymam na wierzchu nie służą mi poprawienia mojego miejsca na liście rankingowej,trzymam je bo nie ma takiego banku aby móc je tam schować, i tu warto pomyśleć aby taki bank zrobić, lecz służą mi do dalszego inwestowania i rozwoju firmy. Za te pieniądze rozbudowuję hodowle i magazyny oraz kupuję towar do moich placówek handlowych. Jeżeli teraz zostanę pozbawiony, raczej okradziony z gotówki na którą sam zapracowałem, gra po prostu straci dla mnie sens, a ty swoją decyzją zaprzeczysz sam sobie, gdyż w pierwszej części pomocy zatytułowanej "cel gry" piszesz coś o stworzeniu imperium i inne tam populizmy. Ale cóż, zobaczymy.
stvoor

Re: Podatek od bogactwa

Nieprzeczytany post autor: stvoor »

Wcześniej można było próbować ukraść innemu graczowi pieniądze, jeżeli się to udało gracz tracił jakiś procent tego co miał na koncie.
Aby się zabezpieczyć mógł wsadzić część do banku, część trzymać jako towary w magazynie, ale generalnie najlepszym sposobem był zakup sztabek.

Złodziei już nie ma, ale jak pisałem być może pojawi się coś co niezabezpieczone pieniądze z konta będzie zabierało, a nie chce mi się likwidować teraz sztabek, żeby za chwilę musieć je wprowadzać ponownie - stąd podatek od bogactwa.

Środki obrotowe o których piszesz możesz trzymać, bo im niższy stan konta tym niższy możliwy podatek, jeżeli więc mając 100K stracisz 2K na podatek to świat się nie zawali. A skoro już zbierasz na nieruchomość to musisz kalkulować fakt istnienia podatku i spieszyć się z zakupem.

daga ma na koncie 26mln, i nie ma co z nimi zrobić właściwie i to jest właśnie moment, żeby kupić sztabki.