Zapomniałem dodać, że wynik jest średnią kosztów na turę.
aby zobaczyć jaki jest koszt na jednostkę trzebabyłoby otrzymaną wartość pomnożyć przez ilość tur i podzielić przez ilość produktów.
Czyli to co podałem w poprzednim poście byłoby:
[(ilość dotychczasowych produktów)*(ich średni koszt na turę) + (ilość dodanych produktów)*(ich koszt na turę)]/(suma ilości produktów po złączeniu) = średni koszt na turę po złączeniu.
-----
Można by skorzystać z innego wzoru.
[(ilość dotychczasowych produktów)*(ich średni koszt na jednostkę) + (ilość dodanych produktów)*(ich koszt na jednostkę)]/(suma ilości produktów po złączeniu) = średni koszt na jednostkę po złączeniu.
Ponieważ:
średni koszt na jednostkę=koszt całkowity/ ilość produktów
Nowy koszt całkowity= dotychczasowy koszt całkowity + jednostek*koszt za jednostkę [w przypadku kupna na rynku]
Nowy koszt całkowity= dotychczasowy koszt całkowity + koszt produkcji w danej turze/ilość jednostek [w przypadku produkcji z tury na turę]
[(dotychczasowy koszt całkowity) + (ilość dodanych produktów)*(ich koszt na jednostkę)]/(suma ilości produktów po złączeniu) = średni koszt na jednostkę po złączeniu. [w przypadku dodania tego co jest w magazynie z tym co kupuje się na rynku]
[(dotychczasowy koszt całkowity) + (średni koszt produkcji na turę/ilość jednostek)]/(suma ilości produktów po złączeniu) = średni koszt na jednostkę po złączeniu. [w przypadku produkcji z tury na turę]
Trochę namieszałem ale myślę, że można się domyślić co mam na myśli.