Magazyn w obiekcie handlowym

molas3000

Magazyn w obiekcie handlowym

Nieprzeczytany post autor: molas3000 »

Mam dwa identyczne obiekty handlowe z takim samym asortymentem.

Ciekawostka w jednym pojemność magazynu to 11 jz a w drugim 13 jz.

Od czego to zależy?
stvoor

Re: Magazyn w obiekcie handlowym

Nieprzeczytany post autor: stvoor »

Nie jestem w stanie tego teraz sprawdzic u Ciebie, bo 2 obiekty handlowe tej samej wielkości mają dokładnie taką samą pojemność.
Prawdopodobnie w jednym z nich albo były jednak inne towary albo większa ich ilość w ramach jednej JZ.
stvoor

Aaa ... jeszcze jedno... Być może jedna z działek była bliżej centrum miasta niż druga.
Pojemność magazynu koryguje się zależnie od poziomu rozbudowy magazynu do 1/2/3 godzin zapotrzebowania.
Gdy działka zbliża się do miasta zwiększa się sprzedaż, adekwatnie rośnie też pojemność magazynów, aby np 3 poziom rozbudowy zapewniał towar na 3h, a nie na np 2h50m.
molas3000

Ok nie chce mi się wnikać teraz w ten błąd bo obiekty mi się rozjechały parametrami. Ale od samego początku jak gram ustawiam nowy asortyment produktów żeby były jak najbardziej zyskowne, zapełniam magazyn do pełna potem uruchamiam obiekt handlowy i teoretycznie przykładowo jak mam magazyn na 3 poziomie towary powinny starczyć dokładnie na 3 godziny.

Zawsze zostaje coś między 0,1 a 2% (tyle co starcza na jedną turę, czasem w widoku obiektów pokazuje się że towaru jest np: 1,5% na 1 ture po czym po tej turze zostaje 0,1% czyli kolejna tura) trochę to upierdliwe. Mechanizm który to liczy może nie uwzględnia jakichś liczb "po przecinku" i stąd biorą się błędy.

Wtedy znowu jak chcę uruchomić biznes z nowym asortymentem muszę zatrudnić pracowników poczekać turę ustawić nowy asortyment i dać jedną jz mniej żeby się znowu wyzerowało.

Fajnie było by to poprawić.

Pozdrawiam ;)
stvoor

Pojemność magazynów jest zaokrąglana do pełnych jednostek zaopatrzenia w górę, a to oznacza, że jak obiekt handlowy sprzedaje 25.5 jednostek na 3 godziny to pojemność magazynu na 3 poziomie jest równa 26 JZ. Jeżeli byłoby to 25 jednostek czyli zaokrąglone w dół mogło by się okazać, że towaru nie wystarczy na 3h, a np tylko na 2:55. Rzeczywiście jest to trochę niewygodne kiedy zostają jakieś ochłapy na końcu, ale jedyne co mogłbym na to poradzic to zrobić zaokrąglanie jednostek w dół, a nie w górę.
stvoor

Ponieważ obiekt handlowy to specyficzny rodzaj obiektu w grze wymagający stałej zmiany asortymentu - a do tego celu pustego magazynu - wprowadziłem wyjątek polegający na tym, że będzie to jedyny rodzaj biznesu w grze, w którym pojemność magazynu zaokrąglana jest w dół. Dzięki temu przy maksymalnej rozbudowie magazynu i maksymalnym czasowym zatrudnieniu zawsze taki obiekt skończy cykl z pustym magazynem dzięki czemu możliwa będzie korekta asortymentu do najbardziej zyskownego w danym momencie bez konieczności zatrudniania w tym celu pracowników na jedną turę.
lukasenkov1111

Nieprzeczytany post autor: lukasenkov1111 »

Nie chciałem zakładać nowego posta, więc pisze tutaj, bo tyczy się to obiektu handlowego. Czy były jakieś zmiany odnośnie ilości danych produktów w jednostce zaopatrzenia? Bo jeśli dobrze pamiętam to wczoraj w jednostce zaopatrzenia było 13 j mąki a dziś jest 99 i inne towary tak samo, czy jest to błąd czy też przeoczyłem jakąś aktualizacje?
stvoor

molas3000

Sorki za milczenie w tej sprawie ale dopiero dorwałem się do kompa z netem z fona moje posty nie działają :(

Ogólnie fajna zmiana. Zresztą przy zakładaniu spółki i włączeniu wszędzie zarządcy pokazywały mi się stany magazynowe np 115% po zmianie nie zaobserwowałem za słabo się rozwinąłem z "graniem od nowa" po założeniu spółki.
stvoor

W jakim rodzaju obiektów pokazywały Ci się takie stany magazynowe?
Rozumiem, że chodzi o wykaz działek "Moje działki"?