W jednym obiekcie handlowym zostały mi w jakiś sposób resztki w magazynie. Nie wiem czy dlatego, że zapełniając nie zrobiłem tego na full czy z jakiegoś innego powodu...mniejsza z tym. Problem jest taki, że przez to nie mogę zmienić asortymentu.
Mogę prosić o ręczne wyczyszczenie go na zero na działce ID 706
Wydaje mi się, że w innych biznesach czasem też się tak dzieje choć nie ma to wtedy takich skutków jak w handlu. Np. w gorzelni dzieje się tak, że jak zostały resztki w magazynie półproduktów to teraz nie mogę go zapełnić na 100% tylko jakies 99% z kawałkiem przez co nie produkuje się 100% wódki i chyba przez to zarządca jej nie przenosi do magazynu głównego. Takie resztki zostają jak się np. wrzuci tyle półproduktów ile się ma w magazynie, a nie max., który jest wyliczony na max. produkcji.
Jakiś button do opróżniania resztek dałoby albo jakieś inne rozwiązanie?
Resztki w magazynie
Re: Resztki w magazynie
Musisz zatrudnic pracownikow i zmienic zaladowac asortyment po jednej turze.
Ten aspekt stvoor już skorygował a mianowicie:
wcześniej zatowarowanie było zaokrąglane w górę teraz w dół:
viewtopic.php?f=4&t=1098
Pewnie musiałeś mieć zatrudnionych pracowników (nie wiem czy dopiero uruchamiałeś czy dorzucałeś towar) i pewnie opóźniłeś się o 1 turę przez co rozjechało się i zostały ochłapy.
wcześniej zatowarowanie było zaokrąglane w górę teraz w dół:
viewtopic.php?f=4&t=1098
Pewnie musiałeś mieć zatrudnionych pracowników (nie wiem czy dopiero uruchamiałeś czy dorzucałeś towar) i pewnie opóźniłeś się o 1 turę przez co rozjechało się i zostały ochłapy.
Co do zakładów produkcyjnych to zgadza się zwykle coś zostaje bo masz przykładowo zużycie jz 15,67 na turę.ttt pisze:Wydaje mi się, że w innych biznesach czasem też się tak dzieje choć nie ma to wtedy takich skutków jak w handlu. Np. w gorzelni dzieje się tak, że jak zostały resztki w magazynie półproduktów to teraz nie mogę go zapełnić na 100% tylko jakies 99% z kawałkiem przez co nie produkuje się 100% wódki i chyba przez to zarządca jej nie przenosi do magazynu głównego. Takie resztki zostają jak się np. wrzuci tyle półproduktów ile się ma w magazynie, a nie max., który jest wyliczony na max. produkcji.
Jakiś button do opróżniania resztek dałoby albo jakieś inne rozwiązanie?
Tego raczej nie ma sensu niwelować bo:
1. zawsze są te same półprodukty których nie trzeba i nie da się zmieniać
2. w tym przypadku trzeba by było zaokrąglić w górę więc musiał byś wrzucić więcej towaru niż teraz i opłacalność spada.
ttt, prawdopodobnie zabrakło Ci energii przez jedną turę, akurat wtedy gdy handel chciał pobrać i miałeś turę przestoju
Przykład gorzelni pokazuje, że przyczyną resztek nie jest brak energii.
Jednostka zaopatrzenia półproduktów (zużycie 0.78 JZ na turę) ->> 9,36 JZ / h
Jednostka produkcji (produkcja 9.09 JP na turę) ->> 109,08 JP / h
A w moim przypadku, gdy gorzelnia jest na 3 poziomie i magazyn też na 3, to odpowiednio zużycie JZ na turę to 2.3333, a produkcja 27.2727 JP
Magazyn JZ - 90
Magazyn JP - 990
więc wrzucam pełne 90 JZ, które są na 3h produkcji, ale gorzelnia zużywa 2,3333JZ/tura * 36 = 83,9988 i tym sposobem zawsze zostaje JP.
zaś z pobranych w 36 turach JZ daje 27,2727 * 36 = 981,8172 JP
Gorzelnia nie zużywa wszystkich JZ i nie daje pełnego magazynu JP. Tzn. pewnie by dała, ale musiałbym ustawić pracowników na 4h tyle, że byłbym stratny wtedy (6/2,3333=2,5714 ~~ 3tury) 9 tur pensji.
Jednostka zaopatrzenia półproduktów (zużycie 0.78 JZ na turę) ->> 9,36 JZ / h
Jednostka produkcji (produkcja 9.09 JP na turę) ->> 109,08 JP / h
A w moim przypadku, gdy gorzelnia jest na 3 poziomie i magazyn też na 3, to odpowiednio zużycie JZ na turę to 2.3333, a produkcja 27.2727 JP
Magazyn JZ - 90
Magazyn JP - 990
więc wrzucam pełne 90 JZ, które są na 3h produkcji, ale gorzelnia zużywa 2,3333JZ/tura * 36 = 83,9988 i tym sposobem zawsze zostaje JP.
zaś z pobranych w 36 turach JZ daje 27,2727 * 36 = 981,8172 JP
Gorzelnia nie zużywa wszystkich JZ i nie daje pełnego magazynu JP. Tzn. pewnie by dała, ale musiałbym ustawić pracowników na 4h tyle, że byłbym stratny wtedy (6/2,3333=2,5714 ~~ 3tury) 9 tur pensji.