Zmiany proponowane od następnej edycji

stvoor

Zmiany proponowane od następnej edycji

Nieprzeczytany post autor: stvoor »

Rozpocznę powoli dyskusję nad zmianami które planuję wprowadzić w kolejnej edycji.

- 10% utraty zdrowia za pracę w zawodzie niezależnie od ilości etatów

Obecna formuła coraz mniejszej utraty zdrowia wraz z poziomem nie sprawdza się ponieważ gracz pracuje przez 5 tur, a następnie w jedną turę odzyskuje zdrowie w szpitalu... W zamian za to proponuję:

- 1% doświadczenia za pracę w zawodzie niezależnie od ilości etatów

Chcę umożliwić obranie ścieżki pracownika. Obecnie aby zdobyć doświadczenie trzeba uprawiać hodować przetwarzać lub handlować, tymczasem gracz, który zamiast tego wyszkoli się w np kilku zawodach usługowych i chce w ten sposób zarabiać nie ma możliwości awansu na wyższe poziomy

- nie będzie można wziąć prywatnej opieki w tej samej turze w którym zgłosiliśmy się na leczenie szpitalne

To ma związek z opisaną w pierwszym punkcie sytuacją

- mniejsza premia za bliskość centrum (50% to zdecydowanie za dużo, zmniejszona zostanie do jakichś 25%)

- wolniejsze zbliżanie się działek miejskich do centrum po zrobieniu odpowiedniego szkolenia (obecnie przyspiesza tempo o 75%, zmniejszone zostanie do 50%, poniewaz 75 to zbyt dużo jak widzę i w ciągu półtorej doby działka jest już w ścisłym centrum)

- mniejsze doświadczenie za rozbudowane uprawy

Podczas gdy uprawa na 1 poziomie gracza po zebraniu daje jakieś 4% plonów to na 7 poziomie uprawy jest to już 45%, a z premiami inżynierskimi nawet prawie 60%, tymczasem mając kilka upraw można właściwie przelecieć bardzo szybko przez wiele poziomów, planuję zmniejszyć zależnie od poziomu uprawy - obecnie to jest mniej więcej 1 poziom 4%, 2 6%, 3 9% 4 13% 5 19% 6 30% 7 45%, zmiana sprawi że na 1 poziomie uprawy to nadal będzie 4%, ale na 7 coś w okolicach np 20% a nie jak obecnie ponad 45%.

Oprócz tego kilka innych drobnych zmian w obecnych funkcjach gry...

Oczywiście cały czas myślę nad nowymi rozwiązaniami, obmyślam koncepcję spółek, które będą mogły mieć wielu właścicieli, którzy będą dostarczali do nich różne towary, gdzie jednemu graczowi będzie trudno biorąc pod uwagę potrzebne szkolenia np w przetwórstwie dostarczać tak wiele różnych towarów... Obecnie połowa biznesów gastronomiczno-handlowych jest nieosiągalna dla pojedyńczego gracza ze względu na dużą ilość towarów których potrzebują jako towarów asortymentowych.

Myślę także nad
- uwarunkowaniem ruchu w szpitalach przebywającymi w szpitalu
- uwarunkowaniem ruchu w deweloperce trwającymi budowami/rozbudowami
- uwarunkowaniem ruchu w handlu/gastronomii liczbą etatów podejmowanych przez graczy
- uwarunkowaniem ruchu w uniwersytetach liczbą osób, które aktualnie robią jakieś szkolenie
itp
aina78

Re: Zmiany proponowane od następnej edycji

Nieprzeczytany post autor: aina78 »

przydaloby sie bardzo cos w rodzaju spolek-sojuszy bo jedna osoba to ciezko prowadzic biznes w uprawie lub hodlowli i proponuje takze poziom zaawansowania spolek, tak jak to jest normalnie na rynku, od dwoch osob zajmujacych sie ta sama branza do kilkunastu, kilkudziesieciu osob w spolce, tak samo by obwiazywaly nazwy np fuzja, konsorcjum itp w zaleznosci od poziomu spolki tak jak to normalnie jest na rynku i aby miec spolke proponuje wprowadzic szkolenie ktore by pozwalalo danej osobie zalozyc spolke i aby miec wiecej osob w spolce kolejne szkolenie...
juz widzialam gdzies takie rozwiazanie, nie pamietam jak ta gra sie nazywa....
co do innych rozwiazan sa ok...
ferkon

Nieprzeczytany post autor: ferkon »

Bardzo podoba mi się pomysł spółek. Zresztą pozostałe pomysły też są Okey.

Ja bym proponował jeszcze:
- transport (obecnie wszystko dzieje się w przeciągu chwili kiedy w prawdziwym świecie no niestety tak nie jest ;Pnp.: czas dostawy między giełdą a magazynem 30 minut),
- udzielanie kredytów między graczami - wielkość zwrotu (procentu) ustalana przez gracza,
- dodatkowe szkolenie ew. zatrudnianie osoby, do zbierania plonów i obsiewania pola tak, żeby co godzinę nie trzeba było wchodzić na komputer. Stanowi to problem dla osób w pracy lub w szkole,
- widoczne działki - (każdy by mógł zobaczyć, że FERKON ma GORZELNIE)
dianuska

Nieprzeczytany post autor: dianuska »

Ja bym prosiła o jeszcze jedno. Zastanów się proszę o jakiejś modyfikacji jeśli chodzi o zbliżanie się działek wiejskich do miasta. Np. pomarańcze mi rosną 3 km od centrum miasta :) (a do końca edycji jeszcze dużo czasu zostało). Szkolenia potentat ziemski zrobiłam najszybciej jak to tylko było możliwe. Trochę za szybko się zbliżają do miasta i nie chcę myśleć jakie podatki będę płaciła, jak więcej działek wejdzie w granice miasta ;)
Myślę, że jest to uzasadniona zmiana, biorąc pod uwagę to, że rozważasz analogiczną zmianą jeśli chodzi o działki miejskie - Rozwój lokalnej społeczności.

A jeśli chodzi o doświadczenie to zastanawiałam się nad tym. Faktem jest, że obecnie najwięcej zyskuje się uprawiając pola (nie wiem jak jest z hodowlą) i z dotacji unijnych. Za prowadzenie biznesów i przetwórni na moim poziomie (80lvl) praktycznie nie widać zmiany. Uważam, że prowadzenie biznesów/przetwórni jest na tyle wymagające, że powinno się więcej doświadczenia zdobywać.
daga

Nieprzeczytany post autor: daga »

ferkon w prawdziwym świecie , to plony rosną kilka miesięcy,a w grze tylko 1 godz. więc też trzeba by ten czas wydłużyć do takiego czasu,więc nie przesadzaj z tym pół godz. transportem
daga

Nieprzeczytany post autor: daga »

Ja proponuję bardziej surowe kary dla złodziei,np. przyłapany na kradzieży płaci odszkodowanie zaatakowanemu tyle samo co uzyskałby z kradzieży
aina78

Nieprzeczytany post autor: aina78 »

a i jeszcze jedno ranking spolek, co daje wieksza motywacje do gry i w kolejnej edycji notowania spolek proponuje i wprowadzenia ich na gielde... Wspolna praca by osiagnac jak najlepsze notowania spolek...
ktora grupa osiagnie najwyzszy poziom nagroda...
sukhoi

Nieprzeczytany post autor: sukhoi »

Tiaaa "spółki". Wam chyba chodzi o gangi ;)
misiek2855

Nieprzeczytany post autor: misiek2855 »

ja niestety gram od niedawna;p w sumie to koniec edycji jest dlatego czekam na nastepną

ale mysle ze przydałby sie bank udzielajacy kredytu w zaleznosci od posiadanych środkach na koncie, ilosci działek tzn wypłacalnosci tak jak to jest w realnym życiu... np wziecie kredytu na 300 000 i nie spłacenie z odsetkami w realnym terminie skutkowało by zajeciem np 5 czy 10 działek lub cos co by sie zakładało za ten kredyt w przypadku nie spłacenia.. ;]
muchael

Nieprzeczytany post autor: muchael »

Jeśli chodzi o spółki to bardzo dobry pomysł. Co do kredytów mogłyby być spłacane tak jak podatek gruntowy.