Podatek gruntowy - dziwne zmiany

daga

Podatek gruntowy - dziwne zmiany

Nieprzeczytany post autor: daga »

Adminie moje podatki gruntowe za działki w mieście ( 8 szt.) wzrosły do $ 1139 za sztukę , a poza miastem zmalały do $ 19,75
mpknap

Re: Podatek gruntowy - dziwne zmiany

Nieprzeczytany post autor: mpknap »

podobnie cena zakupu działek, u mnie w mieście prawie 6000E, a poza 169....
daga

Ale super , zapłaciłam podatku ok. $ 46000 :lol:
stvoor

Nieprzeczytany post autor: stvoor »

Działki weszły w granice miasta?
daga

Tak ale teraz mój podatek wynosi $ 5767 za każdą działkę , nawet za działki miejskie , i o godz. 9 mój podatek wyniósł ok $ 125000
stvoor

Niedawno poprawiłem usterkę, która powodowała, że działki w odległości 0 od miasta nie wchodziły w jego granice chociaż powinny.
Po poprawieniu tej usterki w jednej turze ok 850 działek weszło w granice miasta.
Podatki za działki w mieście są wyższe niż poza miastem.
Więcej na temat szczegółów naliczania podatków jest w pomocy.
daga

U mnie wygląda na to że działki miejskie są liczone dokładnie tak jak działki poza miastem te które weszły w granicę miasta . Zlikwidowałam kilka działek z poza miasta i podatek działek w mieście i działek z poza miasta obniża się dokładnie do tego samego poziomu , czyli $ 486 . A myślę że podatek za działki miejskie i poza miastem nie powinien mieć nic wspólnego.
daga

Jeszcze dodam że sprawdziłam podatek spółek , i na ich działkach też pisze że ich podatek wynosi $ 486 , tylko że w ich bilansie wydatków pisze że mają pobrany podatek w wysokości $ 69 , a mój bilans pokazuje że mam pobrane $ 486
stvoor

U mnie wygląda na to że działki miejskie są liczone dokładnie tak jak działki poza miastem te które weszły w granicę miasta
I tak dokładnie jest - działki, które weszły w granice miasta stają się pełnoprawnymi działkami miejskimi.

Podatek wyniósł w Twoim przypadku

Miasto: 486.29
Poza miastem: 144.09

Jak to kalkulować:
2% niższy podatek za działkę miejską z każdym poziomem gracza

Wpisz w google:
50*(0.98^114)

gdzie 50 to podatek za działkę w mieście na 1 poziomie, 0.98 to mnożnik odpowiadający 2% zniżkę za poziom, a 114 to Twój poziom gracza minus 1
(w tłumaczeniu jest to $50 razy 0.98 podniesione do 114 potęgi).

Wynik to 4.997 czyli właściwie 5

Teraz trzeba uwzględnić liczbę posiadanych działek i powyższy wynik pomnożyć razy 1.5 za każdą kolejną działkę w mieście.
Masz 14 działek w mieście więc musisz pomnożyć wynik 13 razy przez 1.5. Wpisz w google

4.9*(1.5^13)

Wynik to 973.09

Wynik ten należy jeszcze skorygować o szkolenie "Księgowość", które zmniejsza podatek o połowę.
Podatek za działkę w mieście wynosi w Twoim przypadku to ok $486.55.

Podatek o godzinie 9:00 zapłaciłas właśnie 486.

Analogicznie liczy się podatki dla działek poza miastem uwzględniając ich ilość.
Masz 11 działek poza miastem. Mamy więc

50*(0.98^114)=5
5*(1.5^10)=288.33
288.33*50%=$144.17

Skorygowałem informacje na stronie MOJE DZIAŁKI bo źle pokazywało (Dla 11 działek mnożyło przez 1.5 razy 11 zamiast razy 10)

Przy spółkach działka jest traktowana jak gdyby była własnością jej prezesa i przy wyliczaniu podatku uwzględnia się poziom gracza prezesa, ilość działek prezesa (osobno w mieście i poza miastem) oraz szkolenie prezesa Księgowość (ma lub nie).
daga

Ok. dzięki za informacje