dochody i wydatki

bajeczka

dochody i wydatki

Nieprzeczytany post autor: bajeczka »

Czy nie można by zrobić jakiegoś zestawienia wydatków np z ostatnich 12 godzin z podziałem na cele. I podobnie z przychodami z podziałem na prowadzone biznesy + dochody z pracy i pracy doraźnej? Teraz tak na dobrą sprawę nie wiadomo co przynosi największe zyski.....
mmalyska

Re: dochody i wydatki

Nieprzeczytany post autor: mmalyska »

kartka i liczymy, nie tak ciezko policzyc ^^
bartarti

Nieprzeczytany post autor: bartarti »

A ja popieram ten pomysł... W końcu warto wiedzieć co przynosi zysk, do czego się dokłada... Kartka i długopis - to jest rozwiązanie, ale w końcu to gra przeglądarkowa (wiem, w takim razie zamiast kartki - exel ;)
poul12

Nieprzeczytany post autor: poul12 »

Dołączam się do tej propozycji, to powinna być niezbędna funkcja, takie zestawienie dochodów, wydatków, statystyki z dnia, tyg. itd. W tej chwili tak jak wspominał kolega, nie ma przejrzystego wglądu na swoje wydatki i dochody, po prostu się klika i jakaś kasa leci. Pomysł z kartką jest jakiś naiwny. Tak więc w aktualizacji gry jeśli utrzyma się jej popularność to zestawienie wydatków to pozycja obowiązkowa na 100 % nie tylko w.g mnie i autora tematu.
torgiren

Nieprzeczytany post autor: torgiren »

dołączam swoje poparcie dla tego pomysłu
stvoor

Nieprzeczytany post autor: stvoor »

O ile takie dochody jak z pracy w zawodzie / praca dorywcza czy wydatki jak budowa/rozbudowa obiektow, lekarz w szpitalu, wydatki na szkolenia, czy na zatrudnianie pracownikow, weterynarza, walke ze szkodnikami czy nawozenie dosyc latwo ujac w bilansie to trudniej zrobic to z kupnem towarow a potem ich rozliczaniem z biznesami.

Na przykład ktos kupuje pszenice i wydaje na nia 1000$, a potem przenosi czesc pszenicy do hodowli jako pasze, a czesc do mlyna na make, czesc zas zostawia sobie w magazynie. I teraz - jak ujac to w bilansie? Wlasnie fakt, ze to wlasciwie niemozliwe jakos tak zniecheca mnie do pomyslu bilansu, nie tyle, ze jest to trudne, ale zwyczajnie niemozliwe, bo kazda metodologia liczenia tego bedzie skazana na bledy.

Bez ujecia zas biznesow w bilansie tak naprawde taki bilans nie bedzie nic warty, bo ktos kupuje pszenice, a kase ma ze sprzedazy jajek (bo pszenice zjadly kury).

Wydatki: pszenica
Przychody: sprzedaz jajek

Tylko ze jak napisalem wczesniej jezeli ktos czesc tej pszenicy wrzuci do mlyna ktory zrobi make, a czesc pszenicy zostanie w magazynie to nie da sie tego ujac w bilansie. Jakims planem jest liczenie kosztu pszenicy wsadzanego do kur na przyklad i liczenie zysku z maki. Tylko problem w tym, ze wtedy kazdy towar musialby byc oznaczony cena za jaka zostal kupiony, a gdyby ten towar byl kupowany w roznych cenach to przeliczenie tego wszystkiego staje sie niemozliwe, podobnie ze sprzedaza towarow, gdzie czesc zostanie sprzedana po 10, czesc po 11, a czesc po 15$. Zas przeliczanie tego po cenie rownowagi bedzie przeklamywalo dane.
jafarek

Nieprzeczytany post autor: jafarek »

Oki. Tu sie zgadzam. Za dużo tranzakcji do rozliczenia.
Wszyscy bylibyśmy jednak wdzięczni za logio wydatkach i przychodach.
poul12

Nieprzeczytany post autor: poul12 »

No dokładnie, mnie tam jak i większości nie zależy bardzo na bilansie, ale logi to już co innego.
jafarek

Nieprzeczytany post autor: jafarek »

Stvoor czemu od kilka dni olewasz wszystkich i nic nie piszesz...
Co z tymi logami?
stvoor

Nieprzeczytany post autor: stvoor »

Powinno się Wam spodobać

http://e-conomica.pl/bilans.php

PS. Nie odzywam się, bo nie było żadnych dyskusji na forum