Znikła sprzedaż powyżej 55555

r0bson

Znikła sprzedaż powyżej 55555

Nieprzeczytany post autor: r0bson »

Wystawiłem na sprzedaż 80'000 sztuk kapusty, skup przyjał 55555, reszta została w magazynie oznaczona jako wystawiona na sprzedaż "0(25000)", ale nie ma jej na liście towarów wystawionych na sprzedaż, a tym samym nic nie mogę z ta pozostała kapusta zrobić...
jafarek

Re: Znikła sprzedaż powyżej 55555

Nieprzeczytany post autor: jafarek »

A bo widzisz... 555555 j***e cały rynek...
Ale stvoor wie swoje...
r0bson

ale żeby to usunać trzeba by zrobić dość spora reorganizację całej gry, poniżej same podstawy:
- magazyn główny, większy co najmniej 80 razy, aby pozwolić na kilkudniowe opóźnienie w ruchach na giełdzie, na razie przynajmniej ja, na jedna duża turę (godzinny obrót upraw) potrzebowałbym 3 razy większego (wiem, można rozbudować i się buduje, większy o połowę od 40 godzin, zostało jeszcze 20...)
- szkolenia, dużo tańsze, aby było możliwe wejście w kilka gałęzi, bo na co mi uprawa np. buraków cukrowych, jak nikt nie ma cukrowni, bo... nie ma surowców, czyli buraków cukrowych
- ilość produkcji/przetwarzania/sprzedaży, nie wyobrażam sobie, żeby wszystkie możliwe przetwórnie i sklepy przyjęły produkowana przeze mnie kapuste (przy dość aktywnej grze naprodukuję około pół miliona sztuk w ciagu dnia), a to tylko ja... i tak przy niezbyt wysokim poziomie uprawy

To tak na sam poczatek, a zapewne to nie wszystko. Faktem jest, że ten wirtualny skup/sprzedaż psuje rozgrywkę, znacznie ograniczajac możliwość kooperacji pomiędzy graczami, do tego pozwala na spore nadprodukcje, bo czemu nie produkować skoro i tak to sprzedam, mógłbym tu wymieniać dalej, jak to ogranicza grę i jej rozwój, ale jak już napisałem, żeby usunać widełki trzeba robić bardziej realna wersję 2.0 :P (stvoorek, jakbyś się zdecydował na taka zmianę poinformuj jeszcze przed faza projektowania, czy czegokolwiek, abyśmy mieli na to wpływ jak najmniejszym kosztem Twoich roboczogodzin :P )
stvoor

Nieprzeczytany post autor: stvoor »

Przy takiej płynności jak obecnie zdjecie tych zlecen rozwali cala gre. Wtedy dopiero zobaczylibyscie jak ceny wszystkiego spadaja na grosze.
Wyobrazmy sobie poczatek gry, wszyscy zaczynaja produkowac pszenice i ziemniaki, nie ma zlecen gry wiec wszyscy chca sprzedac ale nikt nie chce kupic bo przeciez nikt nie ma biznesu w miescie. Uprawa nieoplacalna, pracy w zawodze nie ma bo nikt nie ma kasy na zatrudnianie pracownikow, gra konczy sie 3 godziny po tym jak sie zaczela. Duzo tansze szkolenia nic nie daja bo i tak nikt nie ma kasy na nic, po postawieniu uprawy i jednym szkoleniu wszyscy sa bankrutami. Oto wizja jaka ucieszylaby jafarka.

r0bson - powinienes produkowac tyle kapusty ile jest w stanie przyjac rynek, jedyny sposob do przymuszenia Cie do ograniczenia produkcji, ktorej rynek nie jest w stanie przyjac to spadek cen. Nie wiem dlaczego uznales, ze produkowanie czegos w ilosciach nieskonczonych jest dobre i powinno przynosic Ci zyzki zawsze a im wiecej produkujesz tym wieksze - to tak nie dziala. Dogmat gry nr 1: produkowac powinienes tyle ile jest w stanie przyjac rynek (hurtowy albo detaliczny) produkujac wiecej narazasz sie na spadek cen wypychajac jednoczesnie kieszenie detalistow. Produkujac za malo pograzasz detalistow bo ceny rosna, ale narazasz sie na pojawienie sie konkurencji. To samo tyczy sie JAJEK! :P
r0bson

Dobrze wiem, że robię znaczna nadprodukcję, ale że ceny trzymaja się na rozsadnym poziomie to co mi szkodzi, a do tego jest to moja najbardziej opłacalna uprawa ;) Chodziło mi o to, że rzeczywisty rynek nie jest w stanie tego przyjac i nigdy nie będzie, dlatego przy braku widełek mógłbym spakować interesy i iść na etat :D
jafarek

Nieprzeczytany post autor: jafarek »

Stvoor - zaczynam wątpić w Twoją znajomość ekonomii i praw rządzących rynkiem.
Za bardzo mieszasz giełdę (czytaj giełdę od akcji itp.) a sklepu (czytaj warzywniak).