Propozycja: nowy sposób przeliczania rankingu
Propozycja: nowy sposób przeliczania rankingu
Chciałbym zaproponować nowy sposób przeliczania rankingu, który stałby się dominującym sposobem określania osób w nim prowadzących - zwycięzców.
Zaproponowany sposób uważam, że byłby najuczciwszym rozwiązaniem spośród dotychczas proponowanych, niemniej ponieważ edycja już wystartowała musi się w tej kwestii wypowiedzieć grupa graczy walcząca o zwycięstwo.
Ranking byłby budowany na podstawie bardzo prostego kryterium: dochody minus wydatki = punkty w rankingu. W tej konfiguracji wszelkie działki, szkolenia czy poziom nie miałyby bezpośredniego znaczenia w rankingu, a byłby tylko narzędziem w drodze do celu. Oczywiście sam fakt, że ktoś ma wysoki poziom, dużo działek i odpowiednio zrobione szkolenia w odpowiedniej kolejności powoduje wysoką zdolność do generowania gotówki więc stanowi naturalną przewagę, niemniej tylko efekt tej przewagi w postaci różnicy pomiędzy dochodami a wydatkami byłby uwzględniany w rankingu.
Oczywiście przed podjęciem ewentualnej decyzji nie udostępnię tego rankingu, bo wiadomo by było kto byłby za a kto przeciw. Pewne zmiany względem obecnego rankingu oczywiście zaistniały, ale nie są rewolucyjne, a fakt, że gra potrwa jeszcze kilka tygodni daje każdemu szansę na zwycięstwo.
Zaproponowany sposób uważam, że byłby najuczciwszym rozwiązaniem spośród dotychczas proponowanych, niemniej ponieważ edycja już wystartowała musi się w tej kwestii wypowiedzieć grupa graczy walcząca o zwycięstwo.
Ranking byłby budowany na podstawie bardzo prostego kryterium: dochody minus wydatki = punkty w rankingu. W tej konfiguracji wszelkie działki, szkolenia czy poziom nie miałyby bezpośredniego znaczenia w rankingu, a byłby tylko narzędziem w drodze do celu. Oczywiście sam fakt, że ktoś ma wysoki poziom, dużo działek i odpowiednio zrobione szkolenia w odpowiedniej kolejności powoduje wysoką zdolność do generowania gotówki więc stanowi naturalną przewagę, niemniej tylko efekt tej przewagi w postaci różnicy pomiędzy dochodami a wydatkami byłby uwzględniany w rankingu.
Oczywiście przed podjęciem ewentualnej decyzji nie udostępnię tego rankingu, bo wiadomo by było kto byłby za a kto przeciw. Pewne zmiany względem obecnego rankingu oczywiście zaistniały, ale nie są rewolucyjne, a fakt, że gra potrwa jeszcze kilka tygodni daje każdemu szansę na zwycięstwo.
Re: Propozycja: nowy sposób przeliczania rankingu
Wg mnie do tego jednak dodałbym wycene działek na aktualna chwilę, mogłem przecież kupić taniej a realna jej wartość może być większa lub mniejsza. Czyli jeśli zyskałem na działce to punkty na plus, jeśli działka jest poniżej ceny zakupu to punkty na minus.
Do reszty nie mam zastrzeżeń.
Do reszty nie mam zastrzeżeń.
Dla mnie propozycja takiego rankingu jest okej. Myślę że wtedy każdy mógłby zawalczyć o zwycięstwo. Popieram Twój pomysł Stvoor.
rozumiem, ze dochody i wydatki liczone wg. c en równowagi?
a co jeśli jestem producentem produktów, które przetwarzam , a następnie sprzedaję produkt końcowy w mieście?
wg jakich cen to będzie liczone?
w tym momencie (teoretycznie0 nie posiadam wydatków, tylko same dochody
a jak z praca w zawodzie?
a co z przychodami wynikającymi ze szkoleń?
jak będą liczone szkolenia (każde za np 100punktów)?
jak będą liczone działki ?
a co jeśli jestem producentem produktów, które przetwarzam , a następnie sprzedaję produkt końcowy w mieście?
wg jakich cen to będzie liczone?
w tym momencie (teoretycznie0 nie posiadam wydatków, tylko same dochody
a jak z praca w zawodzie?
a co z przychodami wynikającymi ze szkoleń?
jak będą liczone szkolenia (każde za np 100punktów)?
jak będą liczone działki ?
Wszystko liczone wg danych z bilansu.
topik - czytaj uwaznie pierwszy post - tam sa odpowiedzi na Twoje pytania
topik - czytaj uwaznie pierwszy post - tam sa odpowiedzi na Twoje pytania
a nie lepiej rozwiązanie zbliżone do obecnego, ale które będzie liczone:
dochód => łączna wartość sprzedanych produktów + praca w zawodzie (ale za jaki okres)
wydatki => wydatki na lekarzy/weterynarzy/środki ochrony roślin + łączna wartość kupionych półproduktów/produktów gotowych itp
wartość dodana (e-VAT) => kwoty wydane na szkolenia + kwoty wydane na działki (może być np każde 100$ wydanych na szkolenie to 1 punkt) + poziom rozwoju
i wówczas wzór byłby następujący:
bilans = (dochody - wydatki) + e-VAT
dochód => łączna wartość sprzedanych produktów + praca w zawodzie (ale za jaki okres)
wydatki => wydatki na lekarzy/weterynarzy/środki ochrony roślin + łączna wartość kupionych półproduktów/produktów gotowych itp
wartość dodana (e-VAT) => kwoty wydane na szkolenia + kwoty wydane na działki (może być np każde 100$ wydanych na szkolenie to 1 punkt) + poziom rozwoju
i wówczas wzór byłby następujący:
bilans = (dochody - wydatki) + e-VAT
skoro uważacie że nowy system będzie lepszy, to niech tak będzie - przynajmniej mnie to pasuje
chciałbym jednak, aby ktoś nie zrozumiał mnie jako przeciwnikastvoor pisze:Oczywiście przed podjęciem ewentualnej decyzji nie udostępnię tego rankingu, bo wiadomo by było kto byłby za a kto przeciw. Pewne zmiany względem obecnego rankingu oczywiście zaistniały, ale nie są rewolucyjne, a fakt, że gra potrwa jeszcze kilka tygodni daje każdemu szansę na zwycięstwo.
chce to po prostu "skumac"
jęsli dobrze rozumiem posty na tym forum odnośnie wcześniejszej edycji gry wynikało z nich , że rynek w pewnym momencie diametralnie się zmieniał i ci co zarabiali wcześniej masę pieniędzy w określonym biznesie nagle w tym biznesie nie zarabiali nic- stad też możliwość dogonienia tych lepszych przez tych co zaczynali późniejstvoor pisze: Ranking byłby budowany na podstawie bardzo prostego kryterium: dochody minus wydatki = punkty w rankingu. W tej konfiguracji wszelkie działki, szkolenia czy poziom nie miałyby bezpośredniego znaczenia w rankingu, a byłby tylko narzędziem w drodze do celu. Oczywiście sam fakt, że ktoś ma wysoki poziom, dużo działek i odpowiednio zrobione szkolenia w odpowiedniej kolejności powoduje wysoką zdolność do generowania gotówki więc stanowi naturalną przewagę, niemniej tylko efekt tej przewagi w postaci różnicy pomiędzy dochodami a wydatkami byłby uwzględniany w rankingu.
może więc dojść do sytuacji , że osoba , która zainwestowała w szkolenia, działki i biznesy setki tyś $, na skutek działań rynkowych będzie osiągała w danym momencie znikomy dochód ( wysokie koszty pracowników, surowców, przy relatywnie niskich cenach sprzedawanych produktów) , a z kolei osoba , która zaczęła znacznie później grę i akurat zainwestowała w biznes w danej chwili najlepszy kilkanaście- dziesiąt tyś $ bedzie miała nawet 10-100 razy większe dochody w danym momencie- a ten moment może trwać przez dobrych kilka dni
w ten sposób osoba , która poświęciła grze dużó czasu może być w rankingu nisko , a nowa osoba wysoko- tak jest w prawdziwej ekonomi to fakt , ale to jest też gra , która ma nagrodzić tych , którzy poświęcili jej sporo czasu
dlatego też kwestia rankingu jest bardzo trudna- z jednej strony nie można zrobić tak by gloryfikowała osoby z dużym stażem, ale nie można tez pozbawić szans zwycięstwa tych , którzy zaczęli później
no dobra - co więc proponuję?
-całkowicie można pominąć kwestie lvl- kto gra dużej dzięki niemu ma po prostu więcej energii- po nocy więcej energii musi odnowi, ma możliwość manewrowania z nią w kwestii pracowników, magazynowania itp
-reguła dochód-wydatki= ranking jest ok pod warunkiem , że będzie to jakoś uśrednione, a wiec weźmie sie pod uwagę i lepsze i gorsze okresy- nie wiem czy można zastosować algorytm, który np co godzinie uśredniałby to wszystko od początku grania
-kwestia pieniędzy- a więc zarówno stanu konta , jak i tych wydanych na szkolenia i działki- to zaliczyłbym do rankingu ale powiązałbym z lvl ( np dodał stan konta i wydatków na działki i szkolenia i podzielił przez lvl, dodatkowo potrzebny jakiś wpółczynnik równowagi)- to pozwoli uniknąć przewagi tych co mają wyższe lvl
Jestem za gdyż obecnie mając więcej działek, teoretycznie więcej majątku jest się na miejscu, gdzie np ktoś mający dużo mniej jest wyżej, a ktoś posiadający więcej z kolei niżej.
pozdrawiam
Aleksander "Alexon"
pozdrawiam
Aleksander "Alexon"