Produkcja mleka

mozgus

Produkcja mleka

Nieprzeczytany post autor: mozgus »

Nie wiem, czy to błąd, ale wygląda że coś jest nie tak jeżeli chodzi o hodowle krów mlecznych. Jest napisane, że bazowa produkcja mleka wynosi 64 na jedną krowę. Jeżeli tak, to dlaczego przy takich danych:
- ilość krów: 2
- chorowitość hodowli: 4%
- 0.06% więcej surowca dzięki premii zawodowej

produkcja mleka na turę wynosi 60?
stvoor

Re: Produkcja mleka

Nieprzeczytany post autor: stvoor »

Na produkcję mleka ma jeszcze wpływ pasza (czy jest 100% w każdej turze) oraz liczba pracowników.
mozgus

pasza była a pracowników było 3 (da się większą ilość zatrudnić?)
daga

Nieprzeczytany post autor: daga »

Adminie , mozgus ma rację, ja mam 10 krów, bonusów które powinny mi podnosić produkcję ok 60% , w pierwszej turze produkcja mleka wynosi ok. 570 mleka , a powinno być ok. 1000 razem z premiami , ale jeżeli jedzenia mają mniej , niż potrzeba w danej turze to produkują dużo więcej mleka niż powinny.Sprawdzam to od jakiegoś czasu i wydaje mi się że premie działają na minus , a brak jedzenia podnosi produkcję.Dotyczy to także produkcji jajek u kur.
stvoor

Błąd został poprawiony.

mozgus:

Takie wachanie jest spowodowane tym, że najpierw rośnie populacja szkodników, a potem dopiero liczone są plony.
Musisz więc uwzględnić w obliczeniach szkodniki jakie są PO zakończeniu tury.

Jeżeli więc szkodniki były po zakończeniu tury 6% (a nie 4%) to 64*0.9506 = 60.83 zaokrąglone w dół daje 60.
mozgus

Tak, zgoda. Ale przecież 64 to produkcja na jedną krowę więc zgodnie z tym co piszesz wg mnie przy 2 krowach powinno być:
64*0,95066*2=121,66 czyli 121
a otrzymałem tylko 60.
stvoor

Albo to była kwestia paszy, albo błędu, który poprawiłem apropo tego co mówiła daga.
Sprawdź teraz, a jeżeli nadal będziesz widział nieprawidłowości napisz podając numer działki.
mozgus

Działka 2260. A czy jest dobrze - sprawdzić nie mogę bo tym razem nie mogę zatrudnić żadnego pracownika.
stvoor

Błąd poprawiony.

Dodatkowo wprowadzone zostało ograniczenie, że w każdej hodowli musi być przez cały czas przynajmniej jedno dorosłe zwierze.
mozgus

Po ostatniej zmianie (tej, że musi być 1 zwierzę) nie można wyburzyć hodowli.