Zysk z udziału w akcjach

ameleann

Zysk z udziału w akcjach

Nieprzeczytany post autor: ameleann »

Witam
Mam zagwozdkę mianowicie w menu zakładania spółki jest napisane że :
Biznesy, które wejdą w struktury spółki nie będą jednak dawały doświadczenia. Tworząc spółkę akcyjną otrzymasz 100% jej udziałów
jednak po jej założeniu dostałam kasę jedynie z 50% udziałów a nie ze 100% dodam że nie sprzedawałam żadnych udziałów.Proszę o sprawdzenie lub wyjaśnienie czemu się tak dzieje.
topik

Re: Zysk z udziału w akcjach

Nieprzeczytany post autor: topik »

kasę dostajesz jedynie za 50% udziałów (maksymalnie)
pozostałe 50% możesz sprzedać (zarabiasz na sprzedaży) lub zostawić sobie (ale nie masz z tego tytułu żadnego dochodu)
ameleann

Oki dziękuje za odpowiedz. Czyli opłaca się sprzedać 50 % udziału. Kolejne pytanie ;)
Mianowicie czy jak wykupie 100% udziałów w innej firmy nie założonej prze zemnie to mam zysk ze 100% czy też z 50%?
Czy opłaca się wybudować od razu np obiekt handlowy (12) czy rozwijać obiekt handlowy (3), chodzi mi o ilość osób zatrudnionych?
topik

jeszcze mi osobiście nie udało się odkupić 100% czyichś akcji.
Jednak wydaje sie, że zysk będziesz miał dla 100%, bo to nie jest Twoja spółka.

Jednak pewność będzie jak Stvoor to potwierdzi :)
topik

ameleann pisze: Czy opłaca się wybudować od razu np obiekt handlowy (12) czy rozwijać obiekt handlowy (3), chodzi mi o ilość osób zatrudnionych?
Jeśli chodzi o obiekty, to bardziej opłaca się zbudować od razu większy (niższe koszty budowy i krótszy czas rozbudowy :) )
stvoor

Nieprzeczytany post autor: stvoor »

Z cudzych spółek może być i ze 100%
ameleann

topik pisze:
Jeśli chodzi o obiekty, to bardziej opłaca się zbudować od razu większy (niższe koszty budowy i krótszy czas rozbudowy :) )
Tak ale większe koszty zatrudnienia z tego co widzę