Zmiany proponowane od następnej edycji
Re: Zmiany proponowane od następnej edycji
Stvoor:
Ta zmiana jak widzę dotyczy również hodowli?
nie wymieniłeś tego a takie zmiany zauważam na tym polu
jak widzę, zmniejszyła się też potrzebna ilość pracowników do w/w działalności ?
jak widzę, zmniejszyła się też potrzebna ilość pracowników do w/w działalności ?
Jeżeli mowa o rybach - TAK.nort pisze:Stvoor:
Jeżeli mowa o krowach swiniach i kurczakach - NIE - chyba, że coś spaprałem
Tak co jest wprost pochodną tego, że w jednym sezonie plony są ograniczone do 100% (bez bonusów) danej uprawy.jak widzę, zmniejszyła się też potrzebna ilość pracowników do w/w działalności ?
Wcześniej poziomy zwiększały plony na sezon co jednocześnie pociągało za sobą konieczność większej ilości pracowników.
Uważam, że ostatnia zmiana to jakaś pomyłka. Dawniej co godzinę można było zbierać plony i np za uprawę marchwi dostawałem 2422 plonów, obecnie tą samą ilość otrzymuję przez 5 godzin ;/ Osobiście uważam, że to może spowodować brak surowców do prowadzenia biznesów.
Wydłużenie czasu uważam za dobre ale nie można zmienić, że jeśli max mogę pracować 5 godzin to po godzinie dostaję 2422, po 2 godzinach 2*2422=4844, po 3 godzinach 3*2422=7266 itd....
Wydłużenie czasu uważam za dobre ale nie można zmienić, że jeśli max mogę pracować 5 godzin to po godzinie dostaję 2422, po 2 godzinach 2*2422=4844, po 3 godzinach 3*2422=7266 itd....
Propozycja, aby poziom uprawy zwiększał zarówno plony jak i możliwy czas uprawy jest do rozważenia.porywatch pisze:Uważam, że ostatnia zmiana to jakaś pomyłka. Dawniej co godzinę można było zbierać plony i np za uprawę marchwi dostawałem 2422 plonów, obecnie tą samą ilość otrzymuję przez 5 godzin ;/ Osobiście uważam, że to może spowodować brak surowców do prowadzenia biznesów.
Zastanowię się nad tym.
co do hodowli:
hodowanie zwierząt mimo zwiększenia buforu magazynowego vs zapotrzebowanie na półprodukty - ok
ale dalej hodowla to jakaś droga przez mękę - wyhodowanie stada jest dość zniechęcające - jeśli się mylę - proszę o sprostowanie
PYTANIE:
czy tak ma to chodzić, że prawie pół dnia zajmuje wyhodowanie jednej krowy; a jej matka w tym czasie zżera pszenicy za 2 x jej równowartości na rynku???
hodowanie zwierząt mimo zwiększenia buforu magazynowego vs zapotrzebowanie na półprodukty - ok
ale dalej hodowla to jakaś droga przez mękę - wyhodowanie stada jest dość zniechęcające - jeśli się mylę - proszę o sprostowanie
PYTANIE:
czy tak ma to chodzić, że prawie pół dnia zajmuje wyhodowanie jednej krowy; a jej matka w tym czasie zżera pszenicy za 2 x jej równowartości na rynku???
Nie wiem co rozumiesz przez "drogę przez mękę" i przez "zniechęcające". Biznes jak każdy inny.nort pisze:co do hodowli:
Wyhodowanie krowy zajmuje ok 2 godziny, krowa zjada w tym czasie pszenicy za jakąś 1/3 swojej wartości, podobną ilość zjada dorastający cielak.PYTANIE:
stvoor pisze:Nie wiem co rozumiesz przez "drogę przez mękę" i przez "zniechęcające". Biznes jak każdy inny.nort pisze:co do hodowli:
No wg mojej subiektywnej oceny zdecydowanie odstaje "grywalność" hodowli krów od tych biznesów jakie prowadziłem do tej pory. (rolnictwo, hodowla)
pomijam wątek mleka jako produktu i zysku z niego, jak jest kilka krów do wyhodowania to na prawdę idzie baardzo żmudnie...
czyli jak mam 5 dorosłych krów to jak chcę rozmnożyć wszystkie na raz, to na kolejne 5 dorosłych czekam jakieś 10h? (bo z tego co widzę one nie rozwijają się równolegle tylko jakoś po kolei, czyli znowu nie 2h tylko jakieś 5x2h). Do tego zeżrą cysternę pszenicy
???
Wyhodowanie krowy zajmuje ok 2 godziny, krowa zjada w tym czasie pszenicy za jakąś 1/3 swojej wartości, podobną ilość zjada dorastający cielak.PYTANIE:
Krowa kosztuje prawie 4000$, gdyby jej wyhodowanie było proste to nie musiałbyś robić nic innego.nort pisze: No wg mojej subiektywnej oceny zdecydowanie odstaje "grywalność" hodowli krów od tych biznesów jakie prowadziłem do tej pory. (rolnictwo, hodowla)
pomijam wątek mleka jako produktu i zysku z niego, jak jest kilka krów do wyhodowania to na prawdę idzie baardzo żmudnie...
czyli jak mam 5 dorosłych krów to jak chcę rozmnożyć wszystkie na raz, to na kolejne 5 dorosłych czekam jakieś 10h? (bo z tego co widzę one nie rozwijają się równolegle tylko jakoś po kolei, czyli znowu nie 2h tylko jakieś 5x2h). Do tego zeżrą cysternę pszenicy
Jak masz miejsce na nowe krowy w hodowli i odpowiednio duży magazyn na pszenicę to oprócz zatrudnienia pracowników nic więcej robić nie musisz.
ALE skoro zapłodniłeś wszystkie krowy na raz i jeszcze masz mały magazyn na pszenicę to trudno się dziwić, że się teraz męczysz
Wyciągnij wnioski i rozmnażaj po jednej krowie
Nie świadoma kłopotów jakie mnie czekają, postanowiłam z ciekawości, gdyż nigdzie nie jest napisane ile paszy potrzeba na wyhodowanie jednej krowy, zająć się ich hodowlą. Skończyło się to dla mnie niemalże katastrofą finansową gdyż taki ?potwór? potrafi zeźreć tyle pszenicy ile wynosi jego 3-krotna wartość finansowa na rynku. I dlatego aby w przyszłości nie porywać się z motyką na słońce i nie uczyć się na swoich błędach, proponuję aby w hodowli tak jak w każdym innym biznesie, określone były warunki hodowli aby nie kupować kota w worku. To samo dotyczy hodowli kurczaków czy świń. Jeżeli chodzi o cenę jednej krowy, to nie kosztuje 4000 jak napisał stvoor, lecz nie cały 1000.
Dziękuję za uwagę.
Dziękuję za uwagę.
Informacja na temat tego ile paszy zjada zwierzę na turę została umieszczona na stronie hodowli. Tu się w pełni zgadzam, że taka informacja powinna być dostępna, ale po to także jest to forum, żeby takie nieścisłości wskazywać
Wartość finansowa zależy tak jak każdego innego towaru od rynku, w tym przypadku wynika ze zmian, które zostały wprowadzone, niemniej od początku nowej edycji sytuacja będzie już klarowna i spójna od początku.
Wartość finansowa zależy tak jak każdego innego towaru od rynku, w tym przypadku wynika ze zmian, które zostały wprowadzone, niemniej od początku nowej edycji sytuacja będzie już klarowna i spójna od początku.