Jako, że mój poprzedni wątek na zmiany przerodził się w dyskusje o wszystkim, zakładam nowy przenoszę pomysły innych z poprzedniego, do których stvoor jeszcze się nie odniósł plus moje:
1. coben: Przydało by się także sortowanie, przestawianie działek. Na początku nie ma problemu, ale wraz z poziomem jest ich coraz więcej. Fajnie by było jakby wprowadzić strzałki typu przestaw działkę na górę albo coś w tym stylu.
2. ullevi: Mi osobiście brakuje możliwości 'hurtowych' zakupów/sprzedaży do/z magazynu. Dobrze by było mieć możliwość w jednym 'transporcie' nakupować/posprzedawać tyle asortymentu/surowców ile się potrzebuje a nie tylko jeden.
3. coben: Mam taki pomysł. Mianowicie jakby się podświetlała działka, która jest w danym momencie najlepiej opłacalna do uprawy byłoby super bez szukania w tabelkach.
4. coben: Brakuje mi też opcji zwolnij pracowników gdy przeszarżujemy.
5. bobike: Przydałoby się rozszerzyć bilanse o sumy pod kolumną dochody i wydatki.
6. bobike: W bilansie fajnie by było dać możliwość zawężenia do wybranego dnia lub lepiej zakresu dat.
7. bobike: W bilansie (ale to już wypas ) pokazać wykres zysków gracza w okresie, a jakby do niego dodać możliwość zawężenia do branży to już byłoby ekstra - np. mogę zobaczyć jakie zyski osiąga rolnictwo
8. bobike: Czy moglibyśmy jednak nauczyć zarządcę kupowania produktów do biznesu? np. taka opcja checkbox przy zarządcy i podaję kwotę na jaką pozwalam mu robić zakupy jednorazowo - kupuje tylko gdy magazyn biznesu osiągnie stan 0 i nie ma towarów na magazynie głównym.
9. bobike: no i jak już się zarządca nauczy kupować, to mógłby też być w magazynie głównym jako sprzedawca np. ustawiam "sprzedaj gdy stan powyżej XXX"
10. bobike: fajnie by było jakby zmiany szły w kierunku umiejętnego podejmowania decyzji a nie premiowały wysiadywaczy - np. wymuszony zbiór w rolnictwie na samym początku gry powoduje, że wysiadywacze przebijają tych co zaglądają tylko rano i wieczorem.
11. bobike: zastanowić się nad szybkością z jaką rosną/spadają stawki dla budowlańca - wszędzie jest potrzebny i mam podejrzenie, że ma inną logikę wyliczania stawki. np. dzisiaj szczyt liczby nadgodzin był w okolicy 17000 roboczogodzin o godzinie 11, wtedy stawka wynosiła 37, dopiero po godzinie 21 stawka zaczęła spadać z 76 - mimo ciągłego spadania liczby roboczogodzin co wskazuje, że stawka słabo zależy od tego, że zmniejsza się popyt. Może przypadek, ale obserwuję to od kilku dni i zapragnąłem zostać budowlańcem ps. mam screen z wykresem, mogę wysłać na maila jakby co.
uff... koniec
Parę usprawnień - cz.2
Re: Parę usprawnień - cz.2
ad2. Hurtowych zakupów nie będzie, bo kierowcy też muszą z czegoś żyć.
Po do jest rozbudowa magazynów, żeby zakupy można było robić coraz rzadziej.
ad3. Podświetlania nie będzie, zerknięcie w ranking biznesów zajmuje kilka sekund
ad4. Do przemyślenia
ad5. Bez sensu biorąc pod uwagę, że u niekótych bilans ma kilkaset stron.
ad6. Nie wiem w jakim celu miałoby się to przydać graczowi
ad7. Co to jest zysk?? 25000 zysku i kupno sztabki to jesteś na 0. Z tego powodu uważam, że wykresy są bez sensu
ad8/9. NIE - nauczmy go jeszcze zatrudniać i już nic nie trzeba będzie robić
10. W grę się gra i trzeba trochę pograć i trochę podejmować dobre decyzje.
11. Ma taką samą logikę wyliczania każdy zawód - liczy się średnia z ostatnich kilkunastu godzin, wpływ ma też średnia liczba godzin w innych zawodach.
Skoro wszyscy rzucają się na rozbudowę i zatrudnianie horendalnej liczby budowlańców nie mogą wszyscy wygrać gry - wygrają Ci, którzy odnajdą się w tej sytuacji i z niej skorzystają. To samo z rolnictwem, a stawki w hodowli to 4-5$
Po do jest rozbudowa magazynów, żeby zakupy można było robić coraz rzadziej.
ad3. Podświetlania nie będzie, zerknięcie w ranking biznesów zajmuje kilka sekund
ad4. Do przemyślenia
ad5. Bez sensu biorąc pod uwagę, że u niekótych bilans ma kilkaset stron.
ad6. Nie wiem w jakim celu miałoby się to przydać graczowi
ad7. Co to jest zysk?? 25000 zysku i kupno sztabki to jesteś na 0. Z tego powodu uważam, że wykresy są bez sensu
ad8/9. NIE - nauczmy go jeszcze zatrudniać i już nic nie trzeba będzie robić
10. W grę się gra i trzeba trochę pograć i trochę podejmować dobre decyzje.
11. Ma taką samą logikę wyliczania każdy zawód - liczy się średnia z ostatnich kilkunastu godzin, wpływ ma też średnia liczba godzin w innych zawodach.
Skoro wszyscy rzucają się na rozbudowę i zatrudnianie horendalnej liczby budowlańców nie mogą wszyscy wygrać gry - wygrają Ci, którzy odnajdą się w tej sytuacji i z niej skorzystają. To samo z rolnictwem, a stawki w hodowli to 4-5$
nie no wiadomo, że robienie sumy całości jest bez sensu, ale bilans jest podzielony na strony i chodzi tylko o podsumowanie stronyad5. Bez sensu biorąc pod uwagę, że u niekótych bilans ma kilkaset stron.
chciałbym np. przeanalizować wydatki i przychody w okresie, to jest powiązane też z pkt 7.ad6. Nie wiem w jakim celu miałoby się to przydać graczowi
oczywiste, ale to moja sprawa co robię z kasą - ewentualnie opcja typu pomiń zakup sztabek, ale nie o to chodzi. Mnie z punktu widzenia rozwijacza biznesów interesuje czy decyzje jakie podejmuje mają sens - czyli de facto czy moje biznesy generują coraz większy zysk w jednostce czasu np. na wykresie z ostatnich 24h mógłbym zobaczyć jak się rozkładał zysk - czyli przychód minus koszt - nie chodzi o bilans sumaryczny, bo taki mam w postaci konta gracza, ale o jednostkowy zysk. Dla przykładu od 10:00-11:00 miałem przychód na poziomie 20 k, koszty 3k, więc zysk na tą godzinę to 17k, i tak dalej. w miarę rozwoju biznesów i zakładania spółek wykres się będzie podnosił - to też później pozwala szacować czy inwestować dalej w rozwój czy wykorzystać zyski na sztabki.ad7. Co to jest zysk?? 25000 zysku i kupno sztabki to jesteś na 0. Z tego powodu uważam, że wykresy są bez sensu
jest wystarczająco dużo do robienia, ale... nie to niead8/9. NIE - nauczmy go jeszcze zatrudniać i już nic nie trzeba będzie robić
rozumiem, że logika ta sama, ale może generowany popyt jest trochę sztuczny? właśnie na to chciałem zwrócić uwagę - gracze nie mogą postępować inaczej bo MUSZĄ budować, żeby rozwijać biznesy - nikt nie tkwi w jednym poziomie biznesu tylko dlatego, że budowlaniec kosztuje zbyt dużo - to się zwróci jak się rozbuduje biznes - w tym istota rozbudowy tkwi - nie znam statystyk na dłuższą metę z liczbą roboczogodzin budowlańca, ale czy nie jest tak, że dopiero 2-3 tygodnie przed końcem edycji ludzie przestają budować ? może to tylko moje wrażenie, w przeciwieństwie do innych zawodów od zatrudnienia budowlańca ciężko uciec... może niech inni się wypowiedzą11. Ma taką samą logikę wyliczania każdy zawód - liczy się średnia z ostatnich kilkunastu godzin, wpływ ma też średnia liczba godzin w innych zawodach.
A strona to jest co? U jednych tura, u innych pol godziny, u innych dwie godziny...nie no wiadomo, że robienie sumy całości jest bez sensu, ale bilans jest podzielony na strony i chodzi tylko o podsumowanie stronyad5. Bez sensu biorąc pod uwagę, że u niekótych bilans ma kilkaset stron.
Nie widzę w tym żadnej wartości użytkowej.
Przemyślę tochciałbym np. przeanalizować wydatki i przychody w okresie, to jest powiązane też z pkt 7.ad6. Nie wiem w jakim celu miałoby się to przydać graczowi
oczywiste, ale to moja sprawa co robię z kasą - ewentualnie opcja typu pomiń zakup sztabek, ale nie o to chodzi. Mnie z punktu widzenia rozwijacza biznesów interesuje czy decyzje jakie podejmuje mają sens - czyli de facto czy moje biznesy generują coraz większy zysk w jednostce czasu np. na wykresie z ostatnich 24h mógłbym zobaczyć jak się rozkładał zysk - czyli przychód minus koszt - nie chodzi o bilans sumaryczny, bo taki mam w postaci konta gracza, ale o jednostkowy zysk. Dla przykładu od 10:00-11:00 miałem przychód na poziomie 20 k, koszty 3k, więc zysk na tą godzinę to 17k, i tak dalej. w miarę rozwoju biznesów i zakładania spółek wykres się będzie podnosił - to też później pozwala szacować czy inwestować dalej w rozwój czy wykorzystać zyski na sztabki.ad7. Co to jest zysk?? 25000 zysku i kupno sztabki to jesteś na 0. Z tego powodu uważam, że wykresy są bez sensu
Żaden popyt nie jest sztuczny. Gracze mogą postępować inaczej - szkolić się w dochodowych zawodach, budować obiekty usługowe, które ściągają oferty pracy z rynku, co też spowoduje spadek kosztów zatrudniania - czy to budowlańca czy dowolnego innego specjalisty który w danym momencie będzie "na topie".rozumiem, że logika ta sama, ale może generowany popyt jest trochę sztuczny? właśnie na to chciałem zwrócić uwagę - gracze nie mogą postępować inaczej bo MUSZĄ budować, żeby rozwijać biznesy - nikt nie tkwi w jednym poziomie biznesu tylko dlatego, że budowlaniec kosztuje zbyt dużo - to się zwróci jak się rozbuduje biznes - w tym istota rozbudowy tkwi - nie znam statystyk na dłuższą metę z liczbą roboczogodzin budowlańca, ale czy nie jest tak, że dopiero 2-3 tygodnie przed końcem edycji ludzie przestają budować ? może to tylko moje wrażenie, w przeciwieństwie do innych zawodów od zatrudnienia budowlańca ciężko uciec... może niech inni się wypowiedzą11. Ma taką samą logikę wyliczania każdy zawód - liczy się średnia z ostatnich kilkunastu godzin, wpływ ma też średnia liczba godzin w innych zawodach.
hmm przeczytałem 3 pierwsze posty
Ale niech mi ktoś pokaże kogoś w życiu kto dostaje kawe na ławe a nie musi sam się troszkę potrudzić z analizą rynku
Np chcesz otworzyć własny interes zakładając że masz kasę i co wchodzisz do internetu wpisujesz "najlepszy biznes" w necie i od razu wiesz w co zainwestować
Nie o to chodzi
W grze jak w życiu Trzeba myśleć i kombinować A nie czekać na gotowca. Gra straciła by sens a w życiu było by tylu milionerów że chuchu
Ale jaki efekt by tego był? Wszystkich było by na wszystko stać więc zakłady produkcyjne musiały by obniżać ceny (biorąc pod uwagę konkurencje) a ludzie tracili by prace... Wiec nie było by aż tak dużo tych milionerów Taka mechanika rynku Jedyne rozwiązanie to wprowadzenie nowego innowacyjnego produktu na rynek co nadal ci milionerzy by chcieli mieć Ale wracamy do punktu wyjścia trzeba myśleć
Ale niech mi ktoś pokaże kogoś w życiu kto dostaje kawe na ławe a nie musi sam się troszkę potrudzić z analizą rynku
Np chcesz otworzyć własny interes zakładając że masz kasę i co wchodzisz do internetu wpisujesz "najlepszy biznes" w necie i od razu wiesz w co zainwestować
Nie o to chodzi
W grze jak w życiu Trzeba myśleć i kombinować A nie czekać na gotowca. Gra straciła by sens a w życiu było by tylu milionerów że chuchu
Ale jaki efekt by tego był? Wszystkich było by na wszystko stać więc zakłady produkcyjne musiały by obniżać ceny (biorąc pod uwagę konkurencje) a ludzie tracili by prace... Wiec nie było by aż tak dużo tych milionerów Taka mechanika rynku Jedyne rozwiązanie to wprowadzenie nowego innowacyjnego produktu na rynek co nadal ci milionerzy by chcieli mieć Ale wracamy do punktu wyjścia trzeba myśleć