Ostatnio miało miejsce sztuczne zaniżenie ceny buraków cukrowych, które nagle w zasadzie bez większych przyczyn zostały zaniżone w efekcie czego rynkowa cena równowagi spadła z 0,11$ do 0,02$.
Takie zagranie umożliwiło kupowanie buraków cukrowych wystawianych przez system gry po 0,03$ a nie jak wcześniej po 0,15$ Producenci cukru mieli okazje na zakup sporych zapasów surowca

Cała akcja sprowadzania ceny buraków w dół była zabawą czysto teoretyczną (chciałem sprawdzić czy taka manipulacja rynkiem jest możliwa i czy mi się to uda) co ciekawe kosztowało mnie to nie więcej niż kilkaset $ choć w zasadzie teraz gdy ceny ponownie wróciły do normy to wyszedłem na tym na zero bo wciąż posiadał 10 tyś kg buraków w magazynie.
Nie miałem dość czasu w ciągu dnia (praca) aby wystawianiem ofert utrzymać ceny buraków na tak niskim poziomie a poza tym nie miałem w tym interesu (brak cukrowni).
Nie mniej pokazuje to jak łatwy do sterowania jest obecny rynek produktów obecny temat powinien być początkiem dyskusji w jaki zmienić obecny algorytm aby sterowanie cenami nie było tak łatwe (może wtedy ceny jajek wrócą do normy bo na mój gust ktoś sobie robi jaja z jajek