Zwiększenie pojemności magazynu

r0bson

Zwiększenie pojemności magazynu

Nieprzeczytany post autor: r0bson »

Aktualnie sytuacja z magazynem wyglada następujaco. Biorac pod uwagę głównie produkcję, czyli hodowlę, uprawy i sadownictwo to z jednego zbioru z kilku działek nie da się pomieścić w magazynie. Przy zbiorach przenosimy wszystko do wewnętrznych magazynów działek, tam produkcja rusza dalej, następnie przeniesienie części produktów do głównego magazynu, szybkie opchnięcie do 55555, często w następnej turze podobna sytuacja. Dopiero po następnej jest trochę spokojniej i można wystawić towar na sprzedaż, ale rzadko tak się dzieje, bo trzeba ogarnać inne interesy już konsumenckie, dla których trzeba coś kupić, albo przechować ze zbiorów, aby uzbierać towar potrzebny na ruszenie interesów (teraz to nikt nie będzie uzupełniał magazynów biznesów na raty, no bo jak tu się ogarnać z energia...).

Oczywiście sa rozwiazania tego problemu:
1. Rozbudować główny magazyn - szlag mnie trafia jak czytam takie rozwiazanie, rozbudowa magazynu jest bardzo droga, a co gorsza trwa bardzoooo długo, prawdę mówiac do końca edycji nie rozwinę magazynu do tego stopnia, aby zaspokoić aktualne potrzeby!
2. Rozbudować magazyny interesów - to się tyczy tylko małych interesów zatrudniajacych do 15 osób, w przeciwnym wypadku pomieszczenie większej ilości towaru wymaga rozbudowy o kilkanaście/kilkadziesiat leveli, a i tak starczy to max na kilka zbiorów, jednak nie jest to żadne rozwiazanie, bo sztucznie wstrzymuje ono powiększanie możliwości biznesu, który jeśli przynosi zyski powinien się rozrastać, aby móc zaspokoić potrzeby rynku, ewentualnie pozwolić na zmonopolizowanie rynku, kombinować można dalej, pod warunkiem, że ktoś chce budować te ekonomiczne imperium, zamiast prowadzić podrzędne firmy zatrudniajace kilka osób.

Ogólnie rzecz biorac aktualna polityka magazynowa nie pozwala na sensowna grę, jedyne co się robi to produkuje i jak najszybciej pozbywa. Zaś po drugiej stronie, rynek konsumencki także leży jak długi, bo skoro mało kto może wystawić towar na sprzedaż, który nie zniknie od razu po wystawieniu, to sa zmuszeni kupować po cenie znacznie przewyższajacej cene równowagi, a z racji, że w tych biznesach to się nie opłaca, mało kto się w nie pcha. Dodatkowo wystawienie oferty kupna rezerwuje miejsce w magazynie (apropo, propozycja dodania informacji ile miejsca takie oferty zajmuja została olana... serio, nikogo nie wkurzaja ciagłe próby wstrzelenia się w max magazynu ?? ), a więc znowu, jeśli chcemy coś skupić z giełdy blokujemy sobie możliwość sprzedawania.

Podsumowajac, sprzedawcy sprzedaja do 55555, kupujacy kupuja od 55555, więc gdzie tu sens giełdy ????? A to wszystko głównie z powodu o wiele za małego magazynu.

Obserujac sytuacje na rynku, to, że ceny towarów leca na łeb na szyję pomimo, że nie ma żadnych ofert sprzedaży, albo ida do góry pomimo, że nie ma ofert kupna, a nawet jeśli sa to na wręcz śmieszne ilości. Dlatego sadzę, że nie tylko ja mam taki problem, nie tylko mi to psuję cała zabawę z gry oraz nie tylko mi znacznie utrudnia sensowne prowadzenie biznesu. Jeśli masz inne spostrzeżenia, prowadzisz biznesy i magazyny w żaden sposób Cię nie ograniczaja, skrytykuj ten pomysł, przynajmniej będę wiedział, że coś robię źle, ale jeśli zgadzasz się z tym co napisałem, też napisz, może stvoor zwróci na to uwagę i się chociaż wypowie zamiast zostawiać tę, jak i wiele innych propozycji bez najmniejszego odzewu ;)
torgiren

Re: Zwiększenie pojemności magazynu

Nieprzeczytany post autor: torgiren »

Zgodzę się.
Ja np: nie mogę sobie pozwolić na handel czymkolwiek, bo i tak zbiory przenosze na 2-3 razy z hodowli do biznesów, bo nie mieszczą się w magazynie
Nie mówiąc już o produkcji dla celów handlowych
stvoor

Nieprzeczytany post autor: stvoor »

Przemawiają do mnie Twoje argumenty, faktycznie jest tak, ze wypycha sie towar tak szybko jak to tylko mozliwe zeby zrobic miejsce na nastepny towar, z tego samego powodu nikt nie wystawia zlecen pomiedzy widelkami do spokojnej sprzedazy tylko sprzedaje aby szybciej.

jak duzy Twoim zdaniem powinien byc magazyn na pierwszym poziomie (obecnie $1000)? 5000?

Czas rozbudowy magazynu juz skróciłem do 1+[biezacy poziom magazynu]*2 godzin.
apropo, propozycja dodania informacji ile miejsca takie oferty zajmuja została olana...
Wypraszam sobie ;) informacja o wartosci kupowanych towarow znajduje sie przy kazdym zleceniu kupna (sprzedazy takze, dla porzadku).

Obecnie na przyklad na 10 poziomie magazyn ma pojemnosc ok 38 tys.
Jeżeli początkowa wielkość to będzie 3000 to będzie to ok 100tys, a czas rozbudowy z 9 na 10 wyniesie 19 godzin.
Jeszcze kwestia ceny rozbudowy, ktora obecnie odpowiada nowej pojemnosci rozbudowywanego magazynu, ale po wprowadzeniu zmian musialaby byc nizsza.
r0bson

stvoor pisze:
apropo, propozycja dodania informacji ile miejsca takie oferty zajmuja została olana...
Wypraszam sobie ;) informacja o wartosci kupowanych towarow znajduje sie przy kazdym zleceniu kupna (sprzedazy takze, dla porzadku).
Pierwsze co to przepraszam, że się uniosłem, ale to co się ostatnio zaczyna dziać jest na prawdę irytujace.
A teraz argument, który miałem na myśli piszac to, na myśli:
viewtopic.php?f=3&t=208
Wydaje się to tak niewiele, a jednak bez wykonania, czy choćby najmniejszej odpowiedzi, poza tym podobnie, jak w niemałej liczbie innych przypadków. Oczekujesz od nas propozycji zmian, a tym samym czynnego udziału w tworzeniu gry, to my oczekujemy informacji co o tym sadzisz, czemu tak, a nie inaczej oraz abyś dołaczał do dyskusji, a przy tym nie urywał zaangażowania w niej po zacytowaniu czegoś co wiele razy czytaliśmy, a gdy chodzi o to, aby to zmienić :)

stvoor pisze:jak duzy Twoim zdaniem powinien byc magazyn na pierwszym poziomie (obecnie $1000)? 5000?
To w dużej mierze zależy od tego jak zostanie rozwiazana sprawa energii.
Przy obecnej sytuacji, gdy możliwość prowadzenia interesu zostaje ograniczona, mogę pokazać co sobie wyliczyłem dla interesów, które prowadzę w danej chwili, wygladałoby to mniej więcej tak: (wszystkie obliczeni oczywiście sa dla ceny stałej równowagi)

Jeden raz zatrudnienie w 3 x uprawa 7 lvl

Dwa razy zatrudnienie w 1 x uprawa x 8 lvl

Teraz tak, uprawa z 8 lvla nie idzie na sprzedaż, tylko na zasilenie 3 przetwórni generujacych towaru o wartości $5814/h. Wartość towaru potrzebnego do zasilenia jest raczej znikoma przy ostatecznej pojemności magazynu, więc nie będę uwzględniał tutaj tymczasowego przekazywania, tym bardziej, że można zapchać oba magazyny w przetwórni.

Dodatkowo uruchomienie kolejnych dwóch przetwórni generujacych towaru o wartości $4065/h. Teraz kwestia zaopatrzenia tego. Z racji na nieopłacalność prowadzenia 2 biznesów (za małe ceny) towar skupuję z giełdy, do tego trzeci towar pochodzacy z poprzednich przetwórni. Podobnie jak w poprzedniej sytuacji pominę koszty przechowania towaru skupowanego, ale warto uwzględnić zmiany wprowadzone przez wewnętrzne rotacje towarem, czyli godzinne zapotrzebowanie na towar z poprzednich przetwórni wynosi $1995/h, więc można przekalkulować sobie co nieco: $5814 - $1995 = $3819/h - tyle towaru trafi na giełdę z tych poprzednich przetwórni.

Uprawy z uwzględnieniem bonusa 25% za specjalistę i 25% za pracę, biorac pod uwagę fakt, że każdy interes jest tak samo opłacalny nie będę tego rozbijał na szczegóły, więc
1 uprawa 7 lvl z bonusami przynosi zysk $4710/h
czyli uprawiam 3 * 4710 = $14130/h

Pora na podsumowanie co w ciagu jednego dnia naprodukuję i będę chciał wystawić na giełdę.

Uprawy:
4,5 godziny pracy (uwzględniam bonus wraz z elementem losowym), więc pięć zbiorów, z czego każdy po $14130
4,5 * $14130 = $63585

Przetwórnie:
Uśredniony czas pracy będzie 9 godzin, więc:
1. 9 * $3819 = $34371
2. 9 * $4065 = $36585

Suma dziennej produkcji: $134541

Przy 5-krotnym zwiększeniu pojemności magazynu mógłbym pomieścić $125k, więc gdyby uwzględnić to, że w ciagu dnia trochę towaru zejdzie wydaje się to być wystarczajace, tym bardziej, że podniesienie na kolejny level dałoby pojemność $190k, co jest już w zupełności ok.
Pozostaje jeszcze kwestia możliwego opóźnienia w sprzedaży, np dla sytuacji kiedy na giełdzie będzie wyraźny spadek popytu, aby była możliwość przechowania chwilowej nadprodukcji i mieć czas na wstrzymanie interesów i wystawienie na sprzedaż towaru z dwóch dni produkcyjnych. Dzięki temu powinno się na giełdzie znaleźć sporo towaru, po bardzo konkurencyjnych cenach, więc popyt by szybko odżył. Pozwolenie na taka opcje wiazałoby się z dwukrotnym zwiększeniem pojemności magazynu, czyli zamiast 5 krotnie więcej, jak mogłoby być dać 10 razy więcej.

Kolejnym aspektem wartym rozpatrzenia jest poziom zaawansowania gracza. Na poczatku nikt nie będzie potrzebował takiego samego mnożnika, jak ktoś na poziomie rozwoju zbliżonym do mojego (kwestia ilości biznesów, bonusów, szkoleń - głównie inżynier w produkcji). Analogicznie, bardziej rozwinięty gracz będzie bardziej rozwijał swoje interesy, a tym samym jego zapotrzebowanie będzie większe.
Dlatego może warto byłoby uzależnić mnożnik magazynu od levela? Dodatkowym plusem byłoby to, że dużego magazynu potrzebuja przedsiębiorcy, a nie etatowcy, którym to level tak nie rośnie.

Na przykład
Przedział leveli | mnożnik magazynu
1-20 | 3
21-50 | 3.5
51-70 | 4
71-85 | 5
85-100 | 6
101-110 | 7.5
111-115 | 8.5
116-120 | 10
itd... (Dodatek do propozycji karseo ;) )

Można zastosować do tego jakiś wzór, ale nawet nie pamiętam czy coś takiego kiedyś robiłem, więc nie wiem jak się do tego zabrać :D

Zaznaczam tutaj, że sa to obliczenia robione pode mnie. Najlepiej byłoby jakby jeszcze paru graczy, najlepiej na różnym poziomie, zaprezentowali ile faktycznie potrzebuja, żeby ustalić jakiś wspólny system :)

Przy okazji podliczenie zużycia energetycznego, na starcie majac 207 energii ;)
3*28 + 2*41 + 5*8 = 206 - zatrudnienie
i do tego około 40-50 na operacje magazynowe
Tak więc, energia spożytkowana w zupełności, jeśli nawet nie za bardzo, to się jeszcze okaże, dzień jeszcze trwa ;)

P.S. powiększyłeś już pojemność magazynu ?? Nagle dużo więcej można do niego wpakować :P
P.S. ogólnie to przepraszam za brak, a z ogonkiem, ale coś mi blokuje ten znak, nawet z klawiatury ekranowej, kiedyś może zrobię dochodzenie co to takiego ;)

A teraz idę się uczyć do kolokwium :mrgreen:
stvoor

Nieprzeczytany post autor: stvoor »

OK, pojemnosc magazynu została zwiększona 5-krotnie, zobaczymy jak to się sprawdzi w praktyce.
r0bson

Super, widzę poprawiłeś też wyświetlana wartość magazynu, więc nic dodać nic ujać ;)

Ostatnio przesunięty w górę 28 kwietnia 2011, o 00:37 przez: Anonymous.