Resztki w magazynie

ttt

Resztki w magazynie

Nieprzeczytany post autor: ttt »

W jednym obiekcie handlowym zostały mi w jakiś sposób resztki w magazynie. Nie wiem czy dlatego, że zapełniając nie zrobiłem tego na full czy z jakiegoś innego powodu...mniejsza z tym. Problem jest taki, że przez to nie mogę zmienić asortymentu.

Mogę prosić o ręczne wyczyszczenie go na zero na działce ID 706 :?:

Wydaje mi się, że w innych biznesach czasem też się tak dzieje choć nie ma to wtedy takich skutków jak w handlu. Np. w gorzelni dzieje się tak, że jak zostały resztki w magazynie półproduktów to teraz nie mogę go zapełnić na 100% tylko jakies 99% z kawałkiem przez co nie produkuje się 100% wódki i chyba przez to zarządca jej nie przenosi do magazynu głównego. Takie resztki zostają jak się np. wrzuci tyle półproduktów ile się ma w magazynie, a nie max., który jest wyliczony na max. produkcji.
Jakiś button do opróżniania resztek dałoby albo jakieś inne rozwiązanie?
stvoor

Re: Resztki w magazynie

Nieprzeczytany post autor: stvoor »

Musisz zatrudnic pracownikow i zmienic zaladowac asortyment po jednej turze.
molas3000

Nieprzeczytany post autor: molas3000 »

Ten aspekt stvoor już skorygował a mianowicie:

wcześniej zatowarowanie było zaokrąglane w górę teraz w dół:

viewtopic.php?f=4&t=1098

Pewnie musiałeś mieć zatrudnionych pracowników (nie wiem czy dopiero uruchamiałeś czy dorzucałeś towar) i pewnie opóźniłeś się o 1 turę przez co rozjechało się i zostały ochłapy.
molas3000

Nieprzeczytany post autor: molas3000 »

ttt pisze:Wydaje mi się, że w innych biznesach czasem też się tak dzieje choć nie ma to wtedy takich skutków jak w handlu. Np. w gorzelni dzieje się tak, że jak zostały resztki w magazynie półproduktów to teraz nie mogę go zapełnić na 100% tylko jakies 99% z kawałkiem przez co nie produkuje się 100% wódki i chyba przez to zarządca jej nie przenosi do magazynu głównego. Takie resztki zostają jak się np. wrzuci tyle półproduktów ile się ma w magazynie, a nie max., który jest wyliczony na max. produkcji.
Jakiś button do opróżniania resztek dałoby albo jakieś inne rozwiązanie?
Co do zakładów produkcyjnych to zgadza się zwykle coś zostaje bo masz przykładowo zużycie jz 15,67 na turę.

Tego raczej nie ma sensu niwelować bo:
1. zawsze są te same półprodukty których nie trzeba i nie da się zmieniać
2. w tym przypadku trzeba by było zaokrąglić w górę więc musiał byś wrzucić więcej towaru niż teraz i opłacalność spada.
stvoor

Nieprzeczytany post autor: stvoor »

ttt, prawdopodobnie zabrakło Ci energii przez jedną turę, akurat wtedy gdy handel chciał pobrać i miałeś turę przestoju
ttt

Nieprzeczytany post autor: ttt »

Przykład gorzelni pokazuje, że przyczyną resztek nie jest brak energii.

Jednostka zaopatrzenia półproduktów (zużycie 0.78 JZ na turę) ->> 9,36 JZ / h
Jednostka produkcji (produkcja 9.09 JP na turę) ->> 109,08 JP / h

A w moim przypadku, gdy gorzelnia jest na 3 poziomie i magazyn też na 3, to odpowiednio zużycie JZ na turę to 2.3333, a produkcja 27.2727 JP
Magazyn JZ - 90
Magazyn JP - 990
więc wrzucam pełne 90 JZ, które są na 3h produkcji, ale gorzelnia zużywa 2,3333JZ/tura * 36 = 83,9988 i tym sposobem zawsze zostaje JP.
zaś z pobranych w 36 turach JZ daje 27,2727 * 36 = 981,8172 JP

Gorzelnia nie zużywa wszystkich JZ i nie daje pełnego magazynu JP. Tzn. pewnie by dała, ale musiałbym ustawić pracowników na 4h tyle, że byłbym stratny wtedy (6/2,3333=2,5714 ~~ 3tury) 9 tur pensji.